Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]pisanie pod windowsem+programy graficzne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nigraS
Witam, obecnie piszę pod Linuksem w BlueFish, mam zainstalowane apache i PostgresSQL.

Chciał bym się przenieść na windowsa, ponieważ obecnie skaczę.
W Windowsie rysuję, a w Linuksie piszę.

Tak więc z Linuksa odchodzę i prosił bym Was o pomoc co krok po kroku mam zrobić w Windowsie, bym mógł pod nim programować.
baszkir
Powiem szczerze, że chyba jesteś jedną z nielicznych osób, które chcą się "przesiąść" z Linuksa na Windowsa, żeby w windzie programować. Powód - rysowanie, też jakoś kompletnie do mnie nie trafia (jest GIMP i InkScape). No ale jak komu wygodniej.
Przejście - ja bym proponował na wstępie tak:

1. Zainstalować sobie odzdzielnie MySQL (lub inne wymagane) , PHP i Apache
2. Do pisania źródeł - notepad++ -koloruje większość popularnych składni

Ale i tak takiej funkcjonalności i prostoty jak w Linuksie jeżeli chodzi o programowanie to nie uzyskasz, tym bardziej jeżeli przyzwyczaiłeś się do Linuksowych rozwiązań (kilka pulpitów z łatwym przełączaniem, np. yakuake w celu szybkiego wywołania konsoli, historia poleceń, dokańczanie nazw plików, katalogów czy poleceń, dokumentacja, zarządzanie kontami, logiczny układ katalogów, no i przede wszystkim stabilność pracy).

No cóż życze powodzenie i duuuuużego samozaparcia
nigraS
GIMP nie jest tak rozbudowany jak PhptoShop co do InkScape tego nie znam. Czy InkScape jest porównywalny do PhotoShopa?
-gox-
PS mozna spokojnie uruchomic na wine

Jednak popieram, windows na desktop to dobry wybor
bregovic
Inkscape to program wektorowy. Niestety nie ma w tej chwili otwartego programu który daje porównywalne do Photoshopa możliwości. GIMP się niestety po prostu nie umywa. Jeśli masz kasę, to polecam Maca - można dobrze się bawić w bashu, i Photoshop działa bez problemu winksmiley.jpg
batman
@nigraS
Jeśli programujesz pod linuxem dłuży czas, to będziesz bardzo przeklinał na ograniczonego windowsa. Miałem ten problem przy przejściu z Ubuntu na Vistę. Nie widzę problemu w przełączaniu się między systemami. Na windowsie tworzysz layout i go tniesz (photoshop), a pod linuxem nanosisz ewentualne poprawki (gimp).
Możesz postawić windowsa na maszynie wirtualnej i tam bawić się grafiką. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż wine.

Ale jeśli nadal chcesz przejść na windowsa (na którym się znacznie gorzej programuje), to polecam zestaw: wamp server (apache, mysql, php), eclipse pdt (kombajn), pspad (doskonały program do szybkich akcji), postgres wraz z pgadmin.

P.S.
Przenoszę na hydepark.
mike
Cytat(batman @ 7.11.2008, 19:34:42 ) *
Ale jeśli nadal chcesz przejść na windowsa (na którym się znacznie gorzej programuje)
Nie odczułem nigdy gorszej jakości pracy na Windowsie.
Może zamiast rzucać puste, nic nie znaczące slogany powiesz konkrenie w czym tworzenie oprogramowania na Windowsie jest gorsze.
batman
Cytat(mike @ 7.11.2008, 19:57:43 ) *
Może zamiast rzucać puste, nic nie znaczące slogany powiesz konkrenie w czym tworzenie oprogramowania na Windowsie jest gorsze.

Brak crona (tylko nie pisz o harmonogramie zadań) oraz sporo kombinowania w przypadku wykonywania skryptów "z palca". Do tego zupełnie inne prawa dostępu do plików i katalogów (a raczej ich brak), co powoduje problemy przy przenoszeniu kodu na serwery produkcyjne. No i brak prostego polecenia tail, które idealnie nadaje się do śledzenia "na żywo" zmian w jakimś pliku (np logu).

Oczywiście mówimy o PHP.
baszkir
Ja bym powiedział tak - tworzenie oprogramowania na Windowsie nie jest gorsze bo i tak każdy używa takich narzędzi z jakimi mu się pracuje najwygodniej i konfiguruje system tak jak mu to jest potrzebne. Problem jest z "przesadką" z jednego systemu do drugiego i to w obie strony. Jeżeli ktoś często używa wielu pulpitów, Alt+F2 do szybkiego uruchamiania poleceń, historię pleceń i tabulatora do uzupełniania wpisów oraz skrytów powłoki (tr, sort, cat, cut, grep, sed itp, itd) to przesiadka pod Windowsa jest naprawdę trudna i wymaga troche czasu i samozaparcia. Z drugiej strony wszystko zależy co nam jest potrzebne.

Co do PS i GIMPA to oczywiście PS przewyższa GIMPA i tu nie ma nad czym dyskutować, pozostaje jedynie pytanie czy faktycznie wykorzystujemy tą funckjonalność.
Przypomina mi to częste sformułowania typu:

"Java jest beznadziejna bo nie ma wskaźników"

"Python jest beznadziejny bo jest wolny" (a to jest bardzo częste, szczególnie u ludzi, którzy w swoich programach nie są w stanie tego zauważyć, bo piszą aplikacje "Hello world", a z drugiej strony nie jest to język do wyrafinowanych obliczeń, więc wolniejszy od Fortrana czy C musi być, bo nie po to został stworzony).

Trzeba używać narzędzi do zadań do jakich zostały one stworzone i już, a nie zastanawiać się nad "wyższością Swiąt Wielkiej Nocy nad Bożego Narodzenia"
pyro
Cytat(batman @ 7.11.2008, 20:02:29 ) *
Brak crona (tylko nie pisz o harmonogramie zadań) oraz sporo kombinowania w przypadku wykonywania skryptów "z palca". Do tego zupełnie inne prawa dostępu do plików i katalogów (a raczej ich brak), co powoduje problemy przy przenoszeniu kodu na serwery produkcyjne. No i brak prostego polecenia tail, które idealnie nadaje się do śledzenia "na żywo" zmian w jakimś pliku (np logu).

Oczywiście mówimy o PHP.

pflepflepflepfle, pierwsze dwa słowa "brak crona" - bzdura. Jest cron na windowsa, ktorego wystarczy doinstalowac, jest takze DiiT mojego autorstwa, który jest alternatywą dla CRON'a. Ja tak samo jak mike nie odczuwam zgorszenia na Windows (I TU ZAZNACZAM XPexclamation.gif!!!!!!!!), poniewaz jak probowalem pracować na Viście to myslalem ze go wy**** razem z całym laptopem, jednak Windows XP jest jak najbardziej w porządku.
ShadowD
Jak chodzi o programowanie to polecam pspad jedynie skróty trzeba pozmieniać bo są na polskich literkach. Co do servera to polecę paczkę webserv na starcie jest zainstalowany php, mysql, apache podczas instalacji można doinstalować perla i ftp czy noip. WebServ idealnie nadaje się do zainstalowania i przekonfigurowania/dopasowania do siebie...

Do windows vista da się przyzwyczajć ma kilka udogodnień jednak są i minusy. Tak naprawdę musisz sobie spróbować, ustal sobie że przez tycdień robisz wszystko na windows a po tygodniu dojżysz minusy jak i plusy i zdecydujesz czy odłaca Ci się przejść na windowsa.

Pozdrawiam
Speedy
Cytat(batman @ 7.11.2008, 20:02:29 ) *

Oczywiście mówimy o PHP.

Nie wiem, dlaczego używanie windowsa miałoby być gorsze od używania linuxa... Każdy używa tego, co mu bardziej pasuje. Nie wiem, o co Ci chodzi z wykonywaniem tych skryptów "z palca". Crona, jak już ktoś tutaj wspomniał, można sobie do windowsa doinstalować. Podobnie jest z funkcjonalnością polecenia tail, którą też można sobie na windowsie zafundować. Nie wiem, co może być takiego w linuksie, czego nie można sobie sprawić w windowsie. W drugą stronę jest częściej trudniej, a samo wine na pewno chodzi wolniej pod linuksem, niż normalny windows samodzielnie. Zresztą, po co się bawić w jakieś wine? Lepiej się zdecydować na jeden system i pracować jak człowiek. Jakbym się wściekł, to kwestię chmodów, o której wspomniałeś też bym pewnie pod windowsem rozwiązał. Windows jest dla mnie po prostu wygodniejszy i bardziej intuicyjny. W takim linuksie trzeba dobrze znać odpowiednie komendy, żeby skonfigurować parę prostych ustawień, a pod windowsem nie muszę nic w dosie klepać, żeby sobie coś poustawiać i jest to, moim zdaniem, znaczne udogodnienie. Linuksy może są lepsze jako serwery, ale jako środowisko do pracy znacznie bardziej preferuję windowsa.

Jeśli chodzi o główny wątek, to polecam: serwer wamp + dowolny edytor (jest duży wybór - może być chociażby notepad++, który jest bardzo wygodny w użyciu i nadaje się do pracy lub jakieś rozbudowane środowisko - np. zend studio, jeśli takie preferujesz) + program do zarządzania bazą (np. navicat lub heidi sql).

Jeśli chodzi o gimpa, to mnie osobiście ten edytor nie przypadł do gustu, a z photoshopa korzysta się znacznie wygodniej.

Pozdrawiam.
lled3
linux na cos innego niż server to nieporozumienie sciana.gif - ... a obecnie i tu mozna by polemizowac.
baszkir
Cytat(lled3 @ 8.11.2008, 16:57:58 ) *
linux na cos innego niż server to nieporozumienie sciana.gif - ... a obecnie i tu mozna by polemizowac.

he, he he no to "poleciałeś po bandzie" jak to się mówi.
A może by tak jakieś konkrety, dlaczego do zastosowań domowo/slużbowych się nie nadaje ?

Linux w domu i pracy to np::
obsługa filmów i muzy - mplayer i amarok
przegladarka - ff
pdf, djv, ps, chm - wszystko jest (acrobat, kpdf, evince, okular, djview .......)
ogladanie zdjec - gqview
edytor tekstu - Kile+LaTeX, no i od czasu do czasu OpenOffice
grafika - GIMP, InkScape (wiem, wiem PS 100x lepszy, ale do przyciecia zdjecia na 10x15 lub wykadrowanie to chyb opcje PS nie jest konieczny)

Bardziej zaawansowane zastodowanie:
C/C++, Fortran, Phyton, Php, Apache, MySQL - masz od "strzalu"

Oprocz tego od groma opensourcowego i platnego softu wyspecjalizowanego np:
Matlab, Mathematica, NAMD, CHARM, pyDynamo, Maxima, Siesta ...............

Rewelacyjny shell z możliwoscią szybkiego pisania skryptów "z palca" a nie szukania programu który mi dane zadanie wykona.

A w pracy ostatni raz Linuksa zrestartowalem chyba w styczniu 2008 jak mi zasilacz padl w kompie.

A więc do czego się nie nadaje, bo nie za bardzo rozumiem ?

Kiedyś mialem tylko Windowsa, ale obecnie korzystam prawie tylko z Linuksa i jakos nie czuje pogorszenia warunków pracy, co nie znaczy że mówię Windowsowi "ble", bo tez mi się dobrze pracowało. Ale jak powiedzial kiedys Linus Torvalds
"Z oprogramowaniem jest jak z seksem, darmowe zawsze lepsze" :-),
więc skoro mam taką samą funkcjonalnośc to po co mam płacić.
Jabol
Cytat(nigraS @ 7.11.2008, 16:24:07 ) *
Witam, obecnie piszę pod Linuksem w BlueFish, mam zainstalowane apache i PostgresSQL.

Tak więc z Linuksa odchodzę i prosił bym Was o pomoc co krok po kroku mam zrobić w Windowsie, bym mógł pod nim programować.
Jak widzę nie jesteś na tyle daleko, żeby nauka od nowa stanowiła dla Ciebie problem. Po prostu się przenieś przetestuj jedno i drugie narzędzie i któreś Ci się spodoba.
batman
Miałem bardzo przyjemny weekend, dlatego nie mogłem na bieżąco odpowiadać. Większość argumentów za pozostaniem na linuxie już padła, więc nie będę ich powtarzał.
Dodam tylko jeden program, który powinieneś znać, jeśli nadal chcesz się przesiąść na windę. Jest to WinSCP. Dużo lepsze narzędzie do przeglądania zdalnych plików niż Total Commander. I do tego za free.
nigraS
Cytat(Jabol @ 8.11.2008, 23:58:08 ) *
Jak widzę nie jesteś na tyle daleko, żeby nauka od nowa stanowiła dla Ciebie problem. Po prostu się przenieś przetestuj jedno i drugie narzędzie i któreś Ci się spodoba.

tak, dopiero od czerwca uczę się programować.
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i za podanie programów pod win, po testuję i zobaczę gdzie lepiej mi pracować.
bartg
Co do zastosowań domowych. Rozumiem, że open source itd itd, ale...

Co z tego że macie inne programy? Czy OpenOffice przebija Office 2007? Czy GIMP przebija Photoshopa? NIE! Komercja zawsze będzie lepsza, ponieważ aby coś stworzyć potrzeba pieniędzy, a składki, zrzutki tyle nie dadzą co sprzedaż.

Według mnie Windows jest wygodniejszy, bardziej przyjazny użytkownikowi. Dotąd nie znalazłem żadnej przyczyny dlaczego pod Windowsem pisze się gorzej. Dodatkowo Windows nie zawiesił mi się ani razu od kąd go kupiłem (11 m-cy?) więc nie rozumiem gadki o stabilności? Jak coś jest używane miliony(ardy?) razy częściej to oczywiście, częściej się będzie zawieszać. Tak samo w przypadku wirusów.

Według mnie na Win będzie ci się lepiej pracować. Szczególnie, że Vista ma ulepszoną przeglądarkę plików i wyszukiwanie. Gdy chce jakiś plik to nazwę wpisuje w pasku start i po problemie. Szuka nawet w zawartosciach.
erix
Cytat
Według mnie na Win będzie ci się lepiej pracować. Szczególnie, że Vista ma ulepszoną przeglądarkę plików i wyszukiwanie. Gdy chce jakiś plik to nazwę wpisuje w pasku start i po problemie. Szuka nawet w zawartosciach.

I chyba ulepszone zużycie RAM-u. tongue.gif

Vista nie ma niczego rewelacyjnego/przydatnego, czego nie da się dodać do XP.

Cytat
Dużo lepsze narzędzie do przeglądania zdalnych plików niż Total Commander. I do tego za free.

Ja tam na pracę via ftp przez TC nie narzekam; jak trzeba mi przeglądać zdalne pliki, to do tego NetDrive Novella.
bim2
No i niech zużywa więcej ramu jak mi ma pracować jak pracuje teraz. Naprawdę świetnie działa i nie rozumiem tej mody na linuxy. Linux może i jest dobry pod server, ale do użytku domowego jeszcze troche mu brakuje. smile.gif
erix
Wiesz, w sumie, to jednak dyskusja w stylu, które święta są ważniejsze - Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. tongue.gif

Każdy pracuje, na czym komu wygodniej. winksmiley.jpg A dziękuję bardzo za "Wistę", szkoda mi marnować na starcie 700MiB RAM-u tylko po to, żebym miał coś, co mi oferuje Total Commander + Locate32 i Coppernic Desktop Search. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.