Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]safe_mode on
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Użytkownik-
Hello,

Mam serwer na hostingu, który ma odpalony safe_mode, jednak pragnę go wyłączyć, ze względów działania pewnych skryptow - safe mode powoduje m.in.:
Kod
escapeshellcmd() has been disabled for security reasons

Czy jest możliwość ustawienia safe_mode na OFF bez e-mailowania do pomocy technicznej?
Jakiś mały plik .htaccess, albo jakaś porada....

pozdrawiam
bregovic
Niestety, AFAIK nie da się wyłączyć safe_mode bez interakcji z konfiguracją PHP lub serwera...
Gość
To może inaczej:

właśnie sprawdziłem phpinfo, okazało się, że safe_mode jest WYŁĄCZONY.
Dlaczego więc dostaję ten błąd?
Kod
escapeshellcmd() has been disabled for security reasons

pozdrawiam.
-gox-
moze escapeshellcmd() posiada jakies krytyczne luki, np wpisanie -1 powoduje crash albo wykonanie kodu z chinskiego serwera smile.gif

a moze jest wywalaczone razem z exec() shell_exec(), popen(), jako funkcja tylko do tego smile.gif

U mnie np. nie mozna highlight_file(); (tez wylaczone save_mode) z security reasons haha.gif
l0ud
Po prostu administrator serwera wyłączył tą funkcję razem z innymi, związanymi z wykonywaniem kodu na serwerze. Poinformuj go o tym, jeżeli chcesz używać tej funkcji - sama w sobie nie jest groźna i powinien bez przeszkód ją włączyć winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.