Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]sprawdzanie czym zrobione jest zdjęcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Majzel
Witam, na imageshack jak wrzucę zdjęcie to pisze czym zrobione jest zdjęcie, nawet jak zrobiłem komórką to podaje model komórki(!) smile.gif
Jak takie coś zrobić? Jakie funkcje będą pomocne? Jak sie za to zabrać? Ogólnie to nie wiem jak to działa, więc nie wiem z czego skorzystać.
MWL
Wystarczy pomyśleć. Moim zdaniem to jest lamerskie pytanie bo nei wnosi treści. Chcesz by ktoś podsunął ci algorytm czy jak? Po prostu dajesz pole tekstowe zapisujesz to w bazie itd.
baszkir
Myślę, że chodzi o dane z tzw. exif:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format

A jak to odczytać i wykorzystać to trzeba sobie "pogooglować" trochę i na 100% znajdziesz.
ayeo
Tutaj masz gotową klasę.

Pozdrawiam!
Majzel
MWL nie chodziło mi o algorytm, napisałem, tylko o funkcje z jakich skorzystac, i otrzymałem odpowiedz smile.gif
Teraz mam jeszcze pytaie, bo podczas próby wyciągania tegoż modelu telefonu/aparatu, to wyskakuje:
Warning: exif_read_data(lazy.jpg) [exif_read_data]: Process tag(x8827=ISOSpeedRat): Illegal format code 0x0000, suppose BYTE in
jeżeli zrobię "@" to problem znika, jednak dlaczego wyskakuje ten błąd i można go jakoś uniknąć ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.