Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Problem z ułożeniem div w Firefoxie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drzalek
Witam, mam problem z ułożeniem dwóch div'ów pod firefoxem, chodzi o to, że chce zrobić takie boxy, które będą miały belkę tytułową.

1. <div class="naglowek">
  2. <p class="naglowektxt">Tytul na belce jakiś</p>
  3. </div>
  4. <div class="boxleft">
  5.  
  6. Tutaj jakaś treść w box'ie
  7.  
  8. </div>

do tego arkusz css, który zwiera:

1. div.naglowek{width: 270px; background-image: url('pliki/naglowektlo.png'); text-align: center; margin-right: 30px;}
  2. p.naglowektxt{font-weight: bold; color: yellow; }
  3. div.boxleft{width: 260px; background-image: url('pliki/tlobox.png'); padding: 5px; color: white; margin-right: 30px;}

w IE7 wszystko działa ok, tzn jest belka i pod nią ten boksik, natomist w Firefoxie też jest belka, pod nią odstęp i dopiero boksik.

Próbowałem już kombinować z marginesami top i bottom, paddingami, jeśli do div.naglowek dodam padding: 2px; wtedy nie ma przerwy, ale ta belka robi się gruba, napewno grubsza niż 4px paddingu i grubość tekstu, mniej więcej wygląda to tak jakby dawała na top i bottom po 10px;

Tutaj macie link do strony na której można zobaczyć co jest grane.
http://sineadoconnor.com.pl/index1.php

Co ciekawe robiłem to już wiele razy i nigdy nie miałem takiego problemu, skopiowałem nawet fragment mojego starego css'a, w którym wyświetla się dobrze i dalej jest ten sam problem :!:

Z uwagi na całkowity brak koncepcji i nasilającą się irytację proszę Was o pomoc :-)

Z góry dzięki, pozdrawiam
lukaszgolder
W przeglądarkach poprawnie wyświetlających CSS jeśli używasz padding, musisz pomniejszyć wysokość i szerokość o daną wartość. Czyli np jeśli box ma mieć wysokość 20px, to jeśli nadasz mu padding: 4px to wysokość musi być 12px. Spróbuj jeszcze do p.naglowektxtx dodać padding: 0px; i margin: 0px; Gdyż z tego co pamiętam p ma domyślnie ustawione te wartości.
drzalek
Faktycznie, padding i margin w p były winne, choć wydawało mi się, że gdzie indziej (na innych stronach) tego nie ustawiałem i było ok :-) dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.