Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [stawki] Za prace w Anglii
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mind_pl
Witam,

Chciałem się zapytać , jakie są stawki (za godzinę) dla programistów (PHP) z polski pracujących zdalnie na wyspach?

Wiem oczywiście, ze sprawa nie jest trywialna, bo zależy od projektu, firmy dla której sie pracuje itp smile.gif
Jedyne co mogę powiedzieć, to że projekt jest całkiem spory smile.gif

Zastanawiamy się tylko, jakie stawki należy przyjąć za godzinę, w porównaniu do pracownika, który jest dostępny na miejscu.

Może ktoś przypadkiem, miał taki sam dylemat?
mike
Cytat(mind_pl @ 12.11.2008, 01:44:39 ) *
Jedyne co mogę powiedzieć, to że projekt jest całkiem spory smile.gif
Postaram się być na tyle precyzyjny co Ty. Stawki są spore jeśli je porównać z polskimi.

Poczytaj sobie o wynagodzeniach (ITJobsWatch.co.uk) a później szacuj i negocjuj.
mind_pl
tak, znam ten serwis. Znam stawki w UK, tak samo jak znam stawki w PL.

Ale ja sie pytam o co innego.

Dotychczas pracowaliśmy albo na rynku polskim, albo na szwedzkim. Jest nasz pierszy projekt dla UK, i zastanawiam sie czy sa tutaj ludzie ktorzy pracuja z polski w UK i czy sa to stawki zaniżone w porównaniu do UK, a może indentyczne.

Już nie chce tego porównywać do szwecji, chociaż jak nic nie wymyślimy, to weźmiemy lekko niższa stawke szwedzka i tyle =)

A to, że nie moge powiedzieć konkretów o projekcie jest raczej dla Ciebie oczywiste.
MOniToR
Cytat(mind_pl @ 12.11.2008, 15:59:03 ) *
tak, znam ten serwis. Znam stawki w UK, tak samo jak znam stawki w PL.
Ale ja sie pytam o co innego.
Dotychczas pracowaliśmy albo na rynku polskim, albo na szwedzkim. Jest nasz pierszy projekt dla UK, i zastanawiam sie czy sa tutaj ludzie ktorzy pracuja z polski w UK i czy sa to stawki zaniżone w porównaniu do UK, a może indentyczne.
Już nie chce tego porównywać do szwecji, chociaż jak nic nie wymyślimy, to weźmiemy lekko niższa stawke szwedzka i tyle =)
A to, że nie moge powiedzieć konkretów o projekcie jest raczej dla Ciebie oczywiste.

Pracowałem dla gościa z angli zdalnie, zlecenia dzielił na godziny i płacił mi 14zł za godzinę, średnio za jego jedno zadanie od niego dostawałem 150zł. Za to co ja kasowałem za 150zł on kasował tyle samo, tylko, że w funtach.
Speedy
Cytat(MOniToR @ 12.11.2008, 15:29:30 ) *
Pracowałem dla gościa z angli zdalnie, zlecenia dzielił na godziny i płacił mi 14zł za godzinę, średnio za jego jedno zadanie od niego dostawałem 150zł. Za to co ja kasowałem za 150zł on kasował tyle samo, tylko, że w funtach.

A tak z ciekawości, co to były za zlecenia? Jakieś programistyczne, związane z tworzeniem www? Mając na uwadze to, że w Anglii życie jest droższe i stawki wyższe, 14 zł/h, za wspomniany typ prac, to naprawdę niska stawka (można nawet powiedzieć, że w Polsce taka stawka też jest niska, a co dopiero w Anglii winksmiley.jpg).
MOniToR
Cytat(Speedy @ 12.11.2008, 18:09:02 ) *
A tak z ciekawości, co to były za zlecenia? Jakieś programistyczne, związane z tworzeniem www? Mając na uwadze to, że w Anglii życie jest droższe i stawki wyższe, 14 zł/h, za wspomniany typ prac, to naprawdę niska stawka (można nawet powiedzieć, że w Polsce taka stawka też jest niska, a co dopiero w Anglii winksmiley.jpg).

Tworzenie różnego rodzajów dodatków(komponenty/moduły/template/naprawa stron) do joomli oraz stron na joomli dla http://mamboassistance.com/. Pracodawcą oczywiście nie był anglik tylko Polak mieszkający w Angli, który chciał przyoszczędzić, gdy zaczynałem dla niego pracę to nigdy jeszcze joomli nie instalowałem, dlatego miałem taką niska stawkę, z pół roku dla niego robiłem i się z nim pożarłem i teraz mam problem jak się rozliczyć z urzędem skarbowym za kasę od niego, bo pracowałem pół roku a umowę miałem tylko na trzy miesiące. Gościowi się chyba grunt pod nogami sypał bo w sumie parę stów jeszcze powinien mi zapłacić ale ja już nie chce mieć z nim nic wspólnego.
konys
Ja pracuję w UK na etacie, ale w pracy mam gościa który do niedawna był freelancerem. Tutaj praca kontraktowa jest zdecydowanie wyżej opłacana niż etat. Stawki zależą od doświadczenia, wykonanych projektów i w dużej mierze od wiarygodności - moja firma przez jakiś czas zatrudniała programistów z Indii - byli bardzo zadowoleni z wykonanej pracy, tyle że nie było szans skontaktować się z gośćmi gdy trzeba było wprowadzić modyfikacje. Sporo też zależy od tego na jakim oprogramowaniu bazuje projekt. O dziwo bardzo ceniony jest tutaj Drupal - stawki są wyższe niż np. w Zend Framework czy Magento. Będąc na miejscu z doświadczeniem minimum dwuletnim dostaniesz 15-25 funtów za godzinę. Widziałem też oferty płatne 10 funtów na godzinę ale pracodawca zdawał się na wstępie za to przepraszać smile.gif Jeśli pracujesz zdalnie musisz trochę spuścić z ceny. Nie wiem jakie masz doświadczenie i portfolio ale jeśli czujesz się na siłach myślę że spokojnie możesz celować w 15-17 funtów. I najważniejsze - określ jasno i ze szczegółami zakres zadań - z mojego doświadczenia klienci tutaj potrafią 3 razy zmieniać zdanie w trakcie realizacji projektu.
yalus
tak sie tylko wtrace niesmialo

@konys: nie wiem w jakiej to Ty pracujesz firmie i w ktorej czesci UK ale w londynie stawka za tego typu robote to 30+ funtow na godzine

@mind: jak bedziesz robil jakis projekt dla kogos z zagranicy - w Twoim wypadku GB to dlaczego bierzesz zaplate w zlotowkach? naprawde dziwne

cos mi sie zdaje ze wiekszosc osob zabierajacych zdanie w tym topicu nie mam pojecia o stawkach obowiazujacych w uk
dla przykladu http://www.yaketyyak.net strzelajcie ile za zrobienie takiej stronki? (w funtach) od razu mowie ze ja jej nie robilem ale znam cene.

pozdrawiam
siegfriedc
ok to juz pisze z punktu widzenia programisty (gry - C/C++, nie wiem jak duza jest roznica jezeli chodzi o aplikacje web, podejrzewam ze niewielka)

na start junior programmer na etacie moze liczyc na 18-24 tys funtow rocznie przy zalozeniu ze pracuje 40 godz tygodniowo. 18 dostajesz w branzy gier (najslabiej oplacanej) jak kompletnie nie masz doswiadczenia ale moga byc z Ciebie ludzie winksmiley.jpg

22-24 w aplikacjach (podejzewam ze podobnie dla programistow web), przy zalozeniu ze cos tam robiles i umiesz programowac, ale niekoniecznie w tej dziedzinie (kumpel ostatnio sie przebranzowil na junior programmer/apps i dostal wlasnie 24k w malej firmie)

warto zauwazyc ze rozpietosc plac nie jest tak duza jak w pl i np taki senior w grach zarabia 30-32k, a w aplikacjach podejzewam ze do 36k

jeszcze jedna sprawa -minimalna placa w uk to bodajze 5.73 , kucharz zarabia okolo 6.5-7.5, ponizej takiej stawki niech spadaja na drzewo i zatrudnia sobie kucharza winksmiley.jpg
konys
@yalus - w jakiej to ja firmie pracuje i w ktorej czesci UK? - link do firmy zamiescilem w ogloszeniu gdy prowadzilismy nabor - CTISN - Manchester. Co do stawki 30£+/h - jak masz info z pierwszej reki daj namiary na firme to zloze podanie, z drugiej i dalszych rak traktowalbym to z przymruzeniem oka. Co do kosztow strony - jakos mnie to nie interesuje - znam cene wiekszosci stron nad ktorymi pracuje i jakos mnie nie boli, ze dostaje ulamek tej kwoty jako programista.

@mind_pl - stawki, ktore podalem sa oczywiscie orientacyjne - nie znam ani Twojego portfolio, ani klienta, ani zakresu prac jaki masz wykonac. Zycze Ci skasowania przynajmniej dwukrotnosci tego co podalem, chociaz odnosze wrazenie ze jest to malo realne. Jesli udalo Ci sie wynegocjowac jakas lepsza stawke - wrzuc dane na forum - na pewno pomoze to innym wyceniac swoja prace.

Pozdrawiam
Wykrywacz
@yalus 1/10 ceny samochodu! smile.gif
terabit
Cytat(siegfriedc @ 17.11.2008, 12:41:58 ) *
ok to juz pisze z punktu widzenia programisty (gry - C/C++, nie wiem jak duza jest roznica jezeli chodzi o aplikacje web, podejrzewam ze niewielka)

na start junior programmer na etacie moze liczyc na 18-24 tys funtow rocznie przy zalozeniu ze pracuje 40 godz tygodniowo. 18 dostajesz w branzy gier (najslabiej oplacanej) jak kompletnie nie masz doswiadczenia ale moga byc z Ciebie ludzie winksmiley.jpg

22-24 w aplikacjach (podejzewam ze podobnie dla programistow web), przy zalozeniu ze cos tam robiles i umiesz programowac, ale niekoniecznie w tej dziedzinie (kumpel ostatnio sie przebranzowil na junior programmer/apps i dostal wlasnie 24k w malej firmie)

warto zauwazyc ze rozpietosc plac nie jest tak duza jak w pl i np taki senior w grach zarabia 30-32k, a w aplikacjach podejzewam ze do 36k

jeszcze jedna sprawa -minimalna placa w uk to bodajze 5.73 , kucharz zarabia okolo 6.5-7.5, ponizej takiej stawki niech spadaja na drzewo i zatrudnia sobie kucharza winksmiley.jpg

te stawki to brutto ? :/
Wykrywacz
tak
pawel_k
czyli ile na rękę zostaje?
konys
@pawel_k - mozesz to wyliczyc na http://listentotaxman.com - chociaz w zwiazku z kryzysem finansowym podatki maja zostac nieco obnizone smile.gif
yalus
czesc

@konys, prosze bardzo oto namiary na firme senior php developer w londynie

@Wykrywacz, to zalezy jakiego samochodu, woli scislosci to cena za zrobienie tamtej stronki to 17k funtow i koles sie podniecal za to i tak udalo mu sie tanio zalatwic

a jezeli sie dokladniej przyjzec tej stronce, to kazdy kto sie na tym zna, zauwazy ze nie jest ona bardzo skomplikowana winksmiley.jpg

szybko mozna przeliczyc na zlotowki 17000*4.1 = 69000

w polsce za takie cos nikt nie powinien zazadac wiecej niz 10k zl - wiec roznica chyba jest

pozdrawiam
konys
@yalus - jak masz info z pierwszej reki daj namiary na firme to zloze podanie, z drugiej i dalszych rak traktowalbym to z przymruzeniem oka - pierwszy raz cytuję samego siebie - nawet ciekawe doświadczenie smile.gif

Tak przy okazji - są tu jacyś programiści z Manchesteru / okolic? Ktoś może się wybiera na PHPNW08? W razie czego dajcie znać na priva.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.