Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana rozmiaru partycji
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
suchy1
Witam,

chciałbym przy pomocy programu Partion Magic 8 zmienc rozmiar partycji juz wielokrotnie to robiłem ale nie pamietam zebym widzial taki komunikat jak na rysunu poniżej. Czy dane zostna utracone, ktos moze cos wiecej powiedziec oprocz tego ze system moze sie nie uruchomic ? :-)
michalkjp
1024 cylinder to 8GB o ile dobrze pamiętam.

Ja nie widzę problemu, żeby tak zrobić - kiedyś lilo miało problemy z bootowaniem Linuksa, gdy jądro systemu było powyżej 1024 cylindra. No chyba, że masz katalog Windows na C: i przed C: chcesz utworzyć dysk, który będzie miał więcej niż 8 GB. W takim przypadku może rzeczywiście coś nie grać - nie znam ograniczeń windowsowego bootloadera, ale nie słyszałem też o takim ograniczeniu. Ja używam 16GB partycji C:, ale znam ludzi, którzy używają dużo większych...

Jeśli istnieje tutaj jakieś ograniczenie, to chyba tylko w wypadku, gdybyś przed partycję C: chciał coś wrzucić - wtedy system może się nie uruchomić.
erix
Było mniej: http://www.storagereview.com/guide/sizeMB504.html

Cytat
W takim przypadku może rzeczywiście coś nie grać

Wszystkie współczesne systemy sobie z tym radzą, nie ma sensu, żeby się babrać tym ograniczeniem. Chyba nawet Windows 9x pójdzie z większą partycją.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.