Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rekrutacja - o co by tu zapytać
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marekfan
Witam
Przypadła mi niechlubna rola rekrutujacego na stanowisko "programista PHP" smile.gif
Generalnie chciał bym zatrudnic "myslącego programiste" a nie klepacza kodu.
A wiec pokolei.
Osoba którą chce zatrudnić będzie zajmowała się projektowaniem aplikacji oraz programowaniem tego przy pomocy Zenda Frameworka (w przyszłosci to się oczywiscie moze się zmienić).
I tu się rodzi problem jek wyszukać dobrego programiste wśród tych niedobrych smile.gif

Zrobienie testu ze znajomości PHP ? Niby mozna ale oco bytać bo chyba nie o składnie. Jak zapytam o cos bardziej skomplikowanego to nawet dobry programista moze tego akurat niepamiętać. Test Na kartce czy z mozliwośca kożystania z internetu?
A może poprostu luźna rozmowa?

Proszę o rady to moja pierwsza rekrutacja i chciał bym żeby się udała czyli żebym znalazł tą perełkę wśród programistów smile.gif
Pozdrawiam
konys
W mojej firmie najpierw kandydat proszony jest o opowiedzenie o swoich projektach - pokazanie stron, kodu, opowiedzenie o tym co ciekawego towarzyszylo danemu projektowi. Nastepnie dla wybranego kandydata jest tydzien probny po czym zostaje podjeta ostateczna decyzja. Nie jest to moze sposob najszybszy, ale calkiem niezle sie sprawdza, szczegolnie ze czesto ktos moze dobrze wypasc na rozmowie a nie sprawdzic sie w praktyce. Co do testu z PHP to raczej chybiony pomysl - czesto ludzie sa zestresowani na rozmowie i nie pamietaja podstaw podczas gdy w normalnej pracy dobrze radza sobie z zaawansowanymi problemami.
itsme
prosze podac numery telefonów kandydatów po 10 minutach rozmowy bedziemy wiedzieli kim sa :-)
dr_bonzo
Itsme - matek spytasz? ;p
itsme
baaa :-)
Ziele
Akurat test ze znajomości php nie jest raczej dobrym rozwiązaniem.. W danym momencie początkujący może to pamiętać, a profesjonalista zapomnieć.. Może zlecić im przygotowanie jakiegoś projekciku i potem wybrać tego, którego projekt był najlepszy pod względem kodu, najszybszy i najbardziej funkcjonalny.? winksmiley.jpg
phpion
A ja byłbym za krótki testem ale nie ze znajomości funkcji (od tego moim zdaniem jest manual) ale np. z takich dupereli:

Poniższy kod sprawdza czy rozmiar tablicy (np. array('a', 'b', ...)) równy jest 100000. Proszę go usprawnić/zoptymalizować:
  1. <?php
  2. if (count($tablica) == 100000) {
  3.    // cos tam
  4. }
  5. ?>

Dana jest tabela składającą się z pól:
Kod
id
nazwa_uzytkownika
haslo
imie
nazwisko
aktywny

gdzie 'aktywny' to wartość 0 lub 1 w zależności od tego czy użytkownik aktywował konto. Podaj jakie indeksy założyłbyś na tabeli w celu przyspieszenia operacji autentykacji użytkownika (podawane parametry to nazwa użytkownika oraz hasło dostępu).

Jestem przekonany, że większość początkujących (a może i nie tylko...) przejedzie się na tych dwóch przykładach. Dzięki temu można się dowiedzieć czy dany klient ma już jakieś doświadczenie w kodowaniu czy raczej ma opanowane podstawy ale tylko teoretyczne.
wlamywacz
Ja mam świetne pytanie na rekrutacje. Napisać prosty skrypt generujący losowe nr. kont bankowych smile.gif Potrzeba troszkę wiedzy php i sprytu smile.gif
woj_tas
Cytat(wlamywacz @ 13.11.2008, 22:05:15 ) *
Ja mam świetne pytanie na rekrutacje. Napisać prosty skrypt generujący losowe nr. kont bankowych smile.gif Potrzeba troszkę wiedzy php i sprytu smile.gif

Ano całkiem niezłe. Szczególnie wyliczanie cyfr kontrolnych smile.gif
bim2
~Phpion pierwsze to moim zdaniem ździebko za proste...

Jak spotkałem się z pytaniem o wyjasnienie skrótu CMS to wyszedłem smile.gif
phpion
Cytat(woj_tas @ 14.11.2008, 00:14:52 ) *
Ano całkiem niezłe. Szczególnie wyliczanie cyfr kontrolnych smile.gif

Moim zdaniem akurat pomysł do bani. Ja osobiście bym takiego testu nie przeszedł. Dlaczego? Bo brak mi wiedzy na temat tegoż algorytmu.

@bim2:
Niekoniecznie... Założę się, że większość "PRO" programistów przejedzie się właśnie na tym przykładzie.
Moli
Zadanie zadania do domu. Czyli przed rozmową jakieś trudniejsze (ale nie jakieś mego pro) zadanie. Wiadomo, w domu człowiek się mniej denerwuje, może skorzystać z internetu czyli wykaże się umiejętnościa rozwiązywania problemów (a chyba o to głównie chodzi smile.gif. Ale wiadomo że odpowiedź na to zadanie może nawet całkowity laik znaleść w internecie, więc musi to być coś co wymaga jakiejś tam wiedzy smile.gif Następnie na rozmowie powinnien pokazać swoje portfolio/wykonane projekty i opowiedzieć o nich coś. No i trzecie, okres próbny (np. tydzień czy dwa). Dzięki niemu można na "żywo" sprawdzić umiejętności kandydata smile.gif
pyro
ja bym poprostu sie zaznajomił z portofilo... ono bardzo dużo mówi.
itsme
nie ma idealnego rozwiazania

kazdy kandydat inaczej klamie :-) czyt: się reklamuje.
Method
pytanie na jakim u mnie sie wykladali to jak kazalem stringa Ala mam kota kot ma psa wsadzić każdy element do tablicy i wysiwetlic tablice w petelce.
Pytanie banalne a swiezynki odrzucone zostaly winksmiley.jpg

Mozna zrobić tabelke pokleic wiersze i kolumny i zapytac jak bedzie wygladala tabela. Tu kazdy sie pochyli - jak bedzie zblizona do orginalu to good jak nie to chyba jasne smile.gif
Poza tym można spytać o podstawy obiektowosci.
wlamywacz
Cytat(phpion @ 13.11.2008, 22:19:47 ) *
Moim zdaniem akurat pomysł do bani. Ja osobiście bym takiego testu nie przeszedł. Dlaczego? Bo brak mi wiedzy na temat tegoż algorytmu.

@bim2:
Niekoniecznie... Założę się, że większość "PRO" programistów przejedzie się właśnie na tym przykładzie.

Nie zrobił byś? Pokazałeś teraz że nie umiesz szukać. Jest wiele przykładów jak to działa i podobnych skryptów ale nie są one w php. Ja ten problem na rekrutacji rozwiązałem tak że po prostu przepisałem skrypt z js na php.
mike
Cytat(wlamywacz @ 14.11.2008, 13:03:03 ) *
Nie zrobił byś? Pokazałeś teraz że nie umiesz szukać.
Przychodzisz na rozmwę a tam siadasz przed kompem i masz czegoś szukać?
Idiotyzm.
Przykład z tymik kontami jest głupi.
phpion
Cytat(wlamywacz @ 14.11.2008, 15:03:03 ) *
Nie zrobił byś? Pokazałeś teraz że nie umiesz szukać. Jest wiele przykładów jak to działa i podobnych skryptów ale nie są one w php.

A widzisz, szkoda, że nie dodałeś, że jest możliwość skorzystania z kompa/Internetu. Poza tym dawanie zadania, które będzie przydatne raz na X (duże X) projektów jest moim zdaniem kiepskim pomysłem. Zdecydowanie lepiej sprawdzić takowego jegomościa na bardziej życiowych przykładach.

Cytat(mike @ 14.11.2008, 15:45:03 ) *
Idiotyzm.
Przykład z tymik kontami jest głupi.

Lepiej bym tego nie ujął smile.gif
itsme
gadka calkowcie jest bez sensu.
powod zleceniodawca nie wie czego szuka ...
dlaczego ?

uwazam ze okreslenie Szukam programnisty PHP jest bledne. Gdyz kazdy programista wyrabia się na specjaliste z danego zakresu programowania. TO samo jest u lekarzy. Szukasz lekarza pediatre, okuliste stomatologa. Tak samo jest z programista php. Moze sie to wydac dziwne ale mistrz w kodowaniu obiektowym moze byc do dupy przy pisaniu strukturalnym a czasami wlasnie tego wymagaja :-) ... jest tyle stref programowania i ciezko byc specjalista od wszystkiego. ja na przyklad calkowcie nei znam sie na xhtml css lepiej sie odnajduje w js. nie nawidze pracy na stringach itp ... a uwazany jestem za dobrego programatora i jezeli bede ubiegal sie o prace i zobacze test Ala ma kota a Ty jestes idiota to go skresle i wyjde ...

liczy sie umiejetnosc samodzielnego rowiazywania problemow, umieetnosc szukania rowiazan, umiejetnosc korzystania z cudzej pracy (bilioteki) a nie napisanie swojego cmsa :-)

konczac nie znamy oczekiwan poszukujacego tym samym ukladanie uniwersalnego rozwiania jest nie mozliwe :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.