Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapytanie w Sql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
island
SELECT * FROM tabela1
WHERE opcja1='1' and
opcja2 = (SELECT opcja2 from tabela2 WHERE id = 3)

Mam takie zapytanie w bazie danych gdzie pobieram dane z tabeli 1 filtrując je przez opcja 1 i opcja 2.
Opcja 2 jest pobierana z innej tabeli (tabela2). Moje pytanie jest następujące: jak wykonać zapytanie aby czasami warunek 'opcja2 = (SELECT opcja2 from tabela2 WHERE id = 3)' był pomijany questionmark.gif

Ponieważ przez opcje 1 dane muszą być filtrowane, ale przez opcje 2 nie bedą filtrowane kiedy opcja2 przyjmie wartość 'all' lub 'NULL' (obojętnie)

opcja 2 = 'all' - dane nie są filtrowane przez opcja2
opcja 2 = 'A1' - dane są filtrowane przez opcja2
opcja 2 = 'A2' - dane są filtrowane przez opcja2
.... idt

Mój problem polega na tym, że nie wiem jak napisac takie zapytanie aby czasami filtracja przez opcja2 było pomijane. Najlepiej chciałbym to uzyskać w jednym zapytaniu:)
wujko_thc
eee...chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie

Cytat
Ponieważ przez opcje 1 dane muszą być filtrowane, ale przez opcje 2 nie bedą filtrowane kiedy opcja2 przyjmie wartość 'all' lub 'NULL' (obojętnie)

generuj to zapytanie i w zlezności od spełnienia warunków if'a lecisz z warunkiem w selecie z opcja1 lu obiema

mam nadzieje, że sie jasno wyraziłem
island
CZyli według Ciebie najpierw mam sprawdzać czy opcja2 z tabeli2 przyjmuje wartość 'all' lub inną, a następnie jeśli przyjmie 'all' to nie filtruje przez opcja2, a jeśli przyjmie <> 'all' to filtruje przez opcja2.
W rezultacie generuje 2 zapytania do bazy danych i dodatkowo funkcja IF. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę to samo uzsykać za pomocą jednego zapytania sql.
wujko_thc
hmmm...czy da sie w jednym zapytaniu to watpie (popatrz na składnie...niby jak?) ale moge sie mylic.

Cytat
W rezultacie generuje 2 zapytania do bazy danych i dodatkowo funkcja IF. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę to samo uzsykać za pomocą jednego zapytania sql.

tak czy inaczej, oczywiscie zalezy jak na to patrzec, masz 2 zapytania, tyle ze w jednym tongue.gif

nie wiem jakiej bazy uzywasz i dlaczego zalezy Ci na jednym zapytaniu.
mozesz to zarobic uzywajac procedur w bazie, w tedy z interfejsu generujesz jedno "zapytanie" do bazy, a wspomnia procedura zajmuje sie "generowaniem" zapytan smile.gif
island
Używam MySql.
wujko_thc
no:)...to w ktorejs tam wersji wprowadzili procedury

wiec masz juz kilka mozliwosci rozwiazania tego problemu:)
island
Okej wujko_thc - wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.