Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista a wiek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
michalg
Witam,

Tak się ostatnio zacząłem zastanawiać, jak długo będę pracował jako programista
(o ile nie postanowię zmienić zawodu). Czy człowiek w wieku 50 - 60 lat może
ciągle wykonywać zawód programisty? Czy nie będzie wygryzany przez młodszych,
dynamiczniejszych? Czy zdrowie pozwoli na przesiadywanie godzinami
przed monitorem, pisanie na klawiaturze i kombinowanie, jak napisać dany
algorytm?

Co o tym wszystkim myślicie? Czy wiek w przypadku programisty odgrywa
negatywną rolę? A może pozytywną (doświadczenie)? Może macie
znajomych programistów w tym wieku?
nrm
zbyt szybki postęp wyklucza udzielenie ci jednoznacznej i sensownej odpowiedzi. odejmij sobie 30lat i zobacz jak wyglądał "zawód programisty" winksmiley.jpg
michalg
Cytat(normanos @ 13.11.2008, 18:20:02 ) *
zbyt szybki postęp wyklucza udzielenie ci jednoznacznej i sensownej odpowiedzi. odejmij sobie 30lat i zobacz jak wyglądał "zawód programisty" winksmiley.jpg

Wiem, dlatego się zastanawiam nad tym. Z powodu tego postępu chyba nie ma wielu ludzi w tym wieku, którzy zajmowali by się teraz programowaniem. Ale tak hipotetycznie, gdyby postęp się zatrzymał i zakładając, że jeszcze za 20 lat do komunikacji z komputerem będziemy używać klawiatur a nie portu usb koło ucha winksmiley.jpg Czy wiek ma znaczenie?
phpion
Cytat(michalg @ 13.11.2008, 20:10:32 ) *
Czy nie będzie wygryzany przez młodszych, dynamiczniejszych?

Równie dobrze można inaczej na to spojrzeć: młodszych o zdecydowanie mniejszym doświadczeniu.

Wydaje mi się, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli będziesz szedł wraz z rozwojem technologii to (moim zdaniem) możesz być spokojny. Za te X lat wcale nie musisz być programistą aplikacji; mając spory bagaż doświadczeń (oraz popsuty wzrok :/) możesz zająć się np. samym projektowaniem aplikacji.
emmagda
Mam ciotkę w wieku 60 lat. Skończyła informatykę w swoim czasie. Pracuje jako informatyk w firmie państwowej. Zawsze kiedy ją spotykam, to żywo opowiada o nowych technologiach, i jakichś kursach... chyba miewa się nieźle...
Ziele
Wystarczy się tym interesować, a t ty wygryziesz młodszych.. doświadczeniem winksmiley.jpg
pbierni
Wiek nie ma znaczenia. Wystarczą chęci smile.gif
cfk
u mnie w firmie jest kilkiu młodych programistów i paru z większym doświadczeniem (ok 20 lat). I powiem że Ci młodzi może orientują się lepiej w nowych technologiach, mają sporo pomysłów. Ale jak jest taki bardzo poważny problem to doświadczenie robi swoje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.