Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomocnik widoku (Helper View)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
markac
Witam.
Postanowiłem przebudować mój aktualny system CMS i stworzyć nowy system szablonowy oparty o Composite View.
Jestem na etapie projektowania i chciałbym dodać funkcjonalność pomocników w warstwie widoku.
Jestem ciekawy, jak radzicie sobie z zakresem widoczności helperów i innych klas w systemie.

Przypuśćmy, że klasa widoku zwie się View. Posiada ona metodę render() do parsowania pliku z szablonem. Plik ten jest następnie ładowany poprzez include().
Wszystkie klasy w systemie są automatycznie ładowane poprzez funkcję __autoload(). Tu powstaje właśnie pewien problem, ponieważ w szablonie mamy w ten sposób dostęp do wszystkich klas w systemie, jak i zmiennych globalnych, do których dostępu mieć nie powinniśmy, oprócz wspomnianych helperów.

Jak byście ograniczyli dostęp tylko i wyłącznie do helperów z szablonu?
bim2
Globalne oznacza wszędzie. Nie ma sensu starać się je tuszować czy coś. Czemu do klas nie ma mieć dostępu? Daj ułatwiony dostęp do helperów,a reszty nie tuszuj, bo się nie opłaca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.