Postanowiłem ugryźć JS i od razu duży problem.

Mam spory formularz (generowany przez PHP z bazy danych), w którym jest mnóstwo pól typu radio. Potrzebuję sprawdzić, czy wszystkie zostały wypełnione. Problem w tym, że gdy mam kilka radio pod tą samą nazwą, to
nie przeskakuje po kolejnych grupach elementów radio, tylko po poszczególnych "radiach". Wykombinowałem jak to przeskoczyć, ale coś nie działa, a ja nie wiem jak debugować JS - jak uruchamiam, to skrypt po prostu nie działa, bez żadnych błędów
formularz.elements[i]

<?php function sprawdz(form) { var bledy=""; for (i = 0; i < form.length; i++) { var pol = form.elements[i]; var pole = document.getElementsByName(pol.name); var tab = pole.tabIndex; if ( pole.name == "wiek" && pole.value="" ) bledy += "Proszę podać wiek \n"; if ( pole.type=="radio" && pole.checked==false ) { if (pole.name == "plec" ) bledy += "Proszę podać swoją płeć \n"; if (tab>=3 && tab<=11) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"1) Moi koledzy\" \n"; if (tab>=12 && tab<=24) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"2) Mój przełożony\" \n"; if (tab>=25 && tab<=37) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"3) Moja praca\" \n"; if (tab>=38 && tab<=49) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"4) Moje warunki pracy\" \n"; if (tab>=50 && tab<=63) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"5) Organizacja i kierownictwo\" \n"; if (tab>=64 && tab<=73) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"6) Mój rozwój\" \n"; if (tab>=74 && tab<=81) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"7) Moje wynagrodzenie\" \n"; if (tab==82) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"8) Czas pracy\" \n"; if (tab==83) bledy += "Proszę dokładnie wypełnić część \"9) Zapewnione miejsce pracy\" \n"; if (tab==84) bledy += "Proszę określić ogólne zadowolenie ze swojej pracy \n"; if (tab==85) bledy += "Proszę określić ogólne zadowolenie ze swojego życia \n"; } if (tab>=86 && tab<=93 && ) bledy += "Proszę dokładnie uzupełnić \"8 sfer\" \n"; if (pole.name == "sum" && pole.value != 80) bledy += "Suma w \"8 sferach\" musi być równa 80!!"; i += pole.length; i--; } if ( bledy != "" ) { window.alert(bledy); return false; } return true; } ?>
Znaczniki <?PHP i ?> dodane tylko dla ładnego kolorowania i zachowania wcięć.
Byłbym wdzięczny zarówno za pomoc z problemem jak i za zdradzenie tajemnicy jak to dziadostwo debugować: