Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zegary w ajax i baza danych czy to wystarczy
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
pogdan
Chodzi mi stworzenie portalu aukcyjnego w którym bez odswieżana strony w przegladarce, bedzie przy licytowanym przedmiocie pojawiał się nick osoby która dała najwięszą stawkę. Jak również będą się odswieżały zegary jeśli ktoś zalicytuje to 10secund trwanie aukcji się przedłuża. czy coś takiego da sie zrobić w ajaxie i bazie danych czy trzeba pisać ajkąś aplikację serwerową żeby powiadamiać każdą przegladarkę popiętą pod daną aukcję zę coś sie zmieniało?
Jak wogle coś takiego zrobić i o czego zacząć?

pozdrawiam
wookieb
1) mozesz ajaxem odswiezac wyniki sprawdzajac czy w danej aukcji cos sie zmienilo . Sprawdzasz np co 10 sekund.
2) Jeżeli nie chcesz strat pomiedzy kolejnymi odswiezeniami strony uzyj javy badz flash media server.
Speedy
Bardzo łatwo to zrobić.
Tworzysz sobie funkcję do pobierania danych w ajaksie. Dane pobierasz do jakiejś warstwy i wyświetlasz. Następnie trzeba uruchomić cykliczne wykonywanie tej funkcji via JavaScript.

1. function uruchomOdswiezanie()
  2. {
  3. setInterval('pobierzDane()', 1000);
  4. }

czas odświeżania należy podać w milisekundach.

Następnie należy wywołać tę funkcję podczas ładowania strony.

1. <body onLoad="uruchomOdswiezanie();">

i tyle.
wookieb
Cytat(Speedy @ 20.11.2008, 16:55:09 ) *
  1. function uruchomOdswiezanie()
  2. {
  3. setInterval('pobierzDane()', 1000);
  4. }

Powodzenia z wywoływaniem ajaxa co sekunde. Już mogę ci stawiac krzyż na droge. Wyobrażasz sobie coś takiego przy większym obciążeniu?
marcio
Cytat(wookieb @ 20.11.2008, 17:09:44 ) *
Powodzenia z wywoływaniem ajaxa co sekunde. Już mogę ci stawiac krzyż na droge. Wyobrażasz sobie coś takiego przy większym obciążeniu?

To byl chyba tylko taki przyklad biggrin.gif wystarczy dopisac jedno zero i bedzie good biggrin.gif
Speedy
No pewnie, że to tylko przykład tongue.gif. Przecież możecie sobie tam wstawić co chcecie winksmiley.jpg.
pogdan
Wielkie dzięki za odpowiedźi.

wookieb
jak to z javą zrobić, czy dałbyś jakiś cynk?
Speedy pewnie bedę na początek tak robił jak mi poleciłeś.

A jeśli ajax to co jest naprzyjemniejsze dla pocztującego?

pozdrawiam i z góry dziękuję

http://www.podbij.pl/

Prosze nich mi ktoś powie jak to jest zrobione tzn coś o architekturze tego systemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.