Mam serwis dotyczacy zapisów studentów na specjalizacje. Mam 2 tabele:
zapisy_na_specjalizacje z kolumnami:
Id_zapisu_specjalizacja<PK>,
Id_specjalizacja<FK>,
Id_student<FK>,
Data_zapisu_specjalizacja
oraz
Specjalizacje z kolumnami:
Id_specjalizacja<PK>,
Nazwa_specjalizacji,
Liczba_miejsc,
Student logując się na serwis wybiera z listy rozwijanej specjalizację. Chodzi o to, że ilość miejsc na każdej specjalizacji jest ograniczona, więc trzeba zrobić coś takiego jak zliczanie dla każdego przedmiotu ile osób sie juz na niego zapisało i porównanie tych wyników z Liczba_miejsc. Jeżeli ilość zapisanych studentów jest mniejsza od liczby miejsc dostępnych to specjalizacja sie wyświetla na liście rozwijanej, a jeżeli liczba studentów zapisanych na specjalizacje jest równa Liczba_miejsc to specjalizacja nie wyświetla sie w liście rozwijanej.
Niby proste ale próbowałem już kilkoma sposobami i coś mi nie wychodzi. Poniżej przedstawiam kod formularza do zapisów:
<body> <?php #Uruchomienie sesji #Sprawdzenie czy istnieje zmienna sesyjna login if ($HTTP_SESSION_VARS['login']) { # Dane potrzebne do polaczenia sie z baza i wybraniu odpowiedniej tabeli $host="localhost"; $user="root"; $pass=""; $baza="zak"; $tabela="Specjalizacje"; $login=$HTTP_SESSION_VARS['login']; #laczenie sie z baza #wybieranie tabeli #formularz w ktorym uzytkownik wybiera specjalizacje na ktora chce sie zapisac #wyswietlenie nazwiska uzytkownika print "<tr><td><center><h3>PROSZE WYBRAC SPECJALIZACJE</h3></center></td> <td><center><h3><select name=\"spec\">"; #zapytanie wyswietlajace rekordy $zapytanie1 = "SELECT * FROM $tabela"; #wykonanie zapytania #Wyswietlenie specjalizacji w liscie rozwijanej .$rekord1["Nazwa_specjalizacji"]."</option>";} print "<TR><TD><center><h3><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"DALEJ->\"></h3></center></TD></TR><br>"; } else #jezeli niezalogowany uzytkownik znajdzie sie na #tej stronie to wyswietli mu sie komunikat: } ?> </body>
Z góry dzięki za podpowiedzi