Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stosowanie apletów javy w projektach www.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
karmer
Witam,
na początku zastrzegam, że mam na myśli stosowanie apletów javy tylko wybranych obszarów np. we frameworkach:
  • edytor formularzy
  • edytor konfiguracji
  • edytor treści (tu wiem, że istnieją dobre gotowce w javascript)
W szczególności interesuje mnie, czy warto pisać aplikację w javie do obsługi frameworka która mogłaby pracować zarówno jako aplet jak i samodzielna aplikacja (pobieramy potrzebne pliki, modyfikujemy je i łączymy się ponownie z internetem aby zaktualizować). Byłby to swego rodzaju interfejs do frameworka. Zyskałbym wygodę obsługi, wszystkie komponenty swing - dałoby to duże możliowści w szybkim stworzeniu wygodnego frameworka.

Pozdrawiam
Zyx
Jeśli umiesz pisać przenośny i dobrze działający kod, to czemu nie? Ale tylko i wyłącznie, jeśli. Ja mam nieszczęście być użytkownikiem takiego idiotycznie napisanego w Javie panelu, którego jakość wykonania i wsparcia technicznego woła o pomstę do nieba. Ładujące się w nieskończoność dane, sypanie się pod Linuksem (exclamation.gif!), nie wspominając już o kiepskim interfejsie, ale to to akurat nawet bez tego się może zdarzyć... koszmar.
lled3
zło.

tak samo nie lubie flasha na stronie jak i Javy.
Chyba ze strona ma byc dzielem sztuki - i funkcjonalnosc jest traktowana ubocznie.

P.S.
a zeby sie sypalo pod linuxem to nie trzeba javy biggrin.gif
Riklaunim
Udział przeglądarek z obsługą Javy jest nieduży. Wtyczka flasha jest prawie zawsze dostępna. Ogólnie stosowanie zarówno appletów Javy jak i elementów Flashowych powinno być ograniczone do minimum - tam, gdzie PHP/HTML/JS/CSS nie rozwiążą problemu. WYSIWYG w Javie jako applety są, ale nie oferują wiele więcej niż te napisane w JS, do tego Java - swing nie wygląda jak natywne interfejsy danego systemu operacyjnego (ogólnie to wygląda szkaradnie). Plus posiadanie w aplikacji WYSIWYG nie zawsze jest zaletą. Przydaje się "matołom" co lubią wklejać treść z worda, ale użytkownicy zapoznani z tematem nie znoszą tego typu bajerów, więc ciśnięcie na "wypasiony" WYSIWYG nie jest potrzebne smile.gif
erix
Ale do samego WYSIWYG-a wystarczą rozwiązania JavaScript, nie trzeba osadzać jakichś potworów...
nasty
Cytat(lled3 @ 30.11.2008, 14:38:33 ) *
tak samo nie lubie flasha na stronie jak i Javy.
Chyba ze strona ma byc dzielem sztuki - i funkcjonalnosc jest traktowana ubocznie.

To proszę Ciebię, powiedz mi, jak wyobrażasz sobie Google Analytics bez Flasha ?
karmer
Witam,
dziękuję za odzew i wyrażone opinie.
Sam uważam, że stosowanie javy i flash-a jest w większości przypadków pomyłką. Co innego w wyspecjalizowanych aplikacjach, gdzie po prostu bez tego się nie da. Sam mam zablokowane wyświetlanie flasha.
Myślałem raczej o zastosowaniu javy do graficznego tworzenia, edycji widoków i projektowania formularzy we własnym frameworku opartym na MVC - i tylko tu. Nigdy w aplikacjach dla docelowych użytkowników.

Pozdrawiam.
lled3
Cytat
To proszę Ciebię, powiedz mi, jak wyobrażasz sobie Google Analytics bez Flasha ?

jak dla mnie flash psuje te statystyki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.