Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload obrazka z linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stroju
Do swojego systemy chcę dodać możliwość wrzucania obrazków z dysku oraz z linku. O ile z dysku wszystko jest dla mnie jasne, to mam problem jak odczytać podstawowe dane o tym obrazku z linku, czyli rozmiar(waga), typ(rozszerzenie) itd. W tablicy &_FILES wystarczy w zmiennych dodać np ['size'] czy ['type'], i wszystko jasne, natomiast jak to uczynić właśnie z obrazkiem z linku??
erix
Cytat
W tablicy &_FILES wystarczy w zmiennych dodać np ['size'] czy ['type'], i wszystko jasne, natomiast jak to uczynić właśnie z obrazkiem z linku??

Wysyłasz żądanie do serwera i odczytujesz z nagłówków:
Kod
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 23 May 2005 22:38:34 GMT
Server: Apache/1.3.3.7 (Unix)  (Red-Hat/Linux)
Last-Modified: Wed, 08 Jan 2003 23:11:55 GMT
Etag: "3f80f-1b6-3e1cb03b"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 438
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=UTF-8

(przykład z wikipedii). Poszukiwana wartość, to content-length (w bajtach).
stroju
nie bardzo rozumiem, jakiś przykład możesz podać??
stroju
w tym problem że nie wiem jak z tego skorzystać, poza tym nie jestem pewny czy mówimy o tym samym, bo mi chodzi o obrazki z innych serwerów, aby wrzucić je na mój, nie wiem jaki sposób to miałoby mi pomóc
erix
Cytat
poza tym nie jestem pewny czy mówimy o tym samym, bo mi chodzi o obrazki z innych serwerów

Tak, zgadza się; myślimy o tym samym.

Cytat
nie wiem jaki sposób to miałoby mi pomóc

Ano korzystając z fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual dostaniesz dodatkowo nagłówki, których korzystając z np. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie otrzymasz. A w nagłówkach (w wartości, którą wyróżniłem w poprzednim poście) masz rozmiar pliku. Serwer zwraca Ci również MIME, czyli wszystko, czego potrzebujesz.

Cytat
w tym problem że nie wiem jak z tego skorzystać,

Dałem Ci link do manuala, wskazówkę, z czego korzystać, teraz trzeba to wszystko tylko złączyć w całość. Masz Google, on Ci pomoże.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.