Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: uwierzytelniania użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Max_s
Cześć!
Jestem tu nowy wiec sory jeśli złamałem, któryś pkt z regulaminu.

Pisze swój pierwszy projekt i mam problem z sprawdzeniem czy użytkownik jest zalogowany czy nie. W tym problem jest że nie wiem jak napisać by na stronie pojawiało się zaloguj jeśli użytkownik jest nie zalogowany a jeśli jest to żeby mi sie pojawiały opcjie np dodaj wiadomosc i itp.
Darti
sprawdzaj czy sesja jest uwierzytelniona (w bazie czy w pliku) jak jest - nie wyświetlasz. I tyle.
Max_s
mam to sprawdzić tak jak w tym linku a konkretnie ostatni plik co jest podany http://www.eioba.pl/a85841/rejestracja_i_logowania_php_mysql
Darti
to skrypt, który sprawdza, czy w sesji są zmienne user_id i login. Wystarczy że będą takie wpisy (nie ważne jakie) i już jesteś zalogowany, skryptu już później nie obchodzi co tam jest, a zdarza się, ze zmienne sesyjne znajdują się w ciastkach, wystarczy wpisać do ciastka takie zmienne z bzdurnymi wartościami i już jesteś zalogowany.
Ja robię tak - loguję użytkownika w sposób podobny do tego na stronie podanej przez Ciebie. Po poprawnym logowaniu zapisuje w bazie session_id i daje mu status zalogowany, później za każdym wejściem na stronę sprawdzam w bazie session_id (czy jest taki wpis i czy jest zalogowany).
Max_s
kumam to co napisałeś ale nie wiem jak to napisać w php masz może jakiś prosty przykład?lub może wiesz w której książce jest to opisane lub inne metody, oczywiście które są bezpieczne?
Darti
Nie znam, staram się używać własnych pomysłów a nie podkradać gotowe rozwiązania. Ale poszukaj na Googlach, na pewno coś znajdziesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.