Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] div w divie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witajcie
Jest taki problem:

chcialbym wstawic diva w divie jak na rysunku.
div 1 ma 800x400px a div 2 np 250x100px.
Chcialbym aby div2 lezal w odleglosci 50px od prawej i dolnej krawedzi diva1 i na jego polozenie nie miala wplywu zawartosc diva1.Np jesli w diva wstawie text lub img lub cos jeszcze innego chcialbym aby div2 zawsze byl w tej samej pozycji.

Czy ktos moze podpowiedziec jak powinien wygladac css takiego ukladu?
Walcze z tym od kilku godzin i nic jak w FF wyglada ok to w IE5 sie sypie lub jak w IE wyglada ok to w FF wychodza smiesznosci.
ustawilem pozycje relatywna, ustawilem zindexy a i tak sie sypie.
Chcialbym aby dzialalo to w FF2 i 3 oraz IE 5-7.

za wszelkie info z gory dziekuje i pozdrawiam
zulus
dla diva pierwszego (rodzica) ustaw:
Kod

position:relative;
width: 800px;
height: 400px;

A dla tego w środku:

Kod
width: 250px;
height: 100px;
position: absolute;
right: 50px;
bottom: 50px;
decha-design
Cytat(elmozaur @ 2.12.2008, 20:45:37 ) *
Walcze z tym od kilku godzin i nic jak w FF wyglada ok to w IE5 sie sypie lub jak w IE wyglada ok to w FF wychodza smiesznosci.

a słyszałeś o czymś takim jak definiowanie stylu specjalnie pod każdą wersję przeglądarki? detekcja przez javascript, hacki w css lub w kodzie html jak ...
  1. <!--[IE 6]-->
itp. itd. etc.
elmozaur
no tak ja dla obu wpisywalem relative ;-) moj blad.
Ale tak swoja droga mam pytanie. Czy mozecie polecic jakas dobra ksiazke o CSS ?
Interesuje mnie pozycja ktora bedzie traktowala o CSS2 w kontekscie uzywania styli w IE5-7 i FF2-3, oraz czegos takiego jak odwolania do elementow html znajdujacych sie w DIVach

za pomoc i info z gory dziekuje
zulus
Mi strasznie pasowała utopia HTML + sieć winksmiley.jpg
helion.pl/ksiazki/uthtml.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.