Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]jak rozplanować tabele
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robos85
Musze zrobić takie coś:

W bazie są kategorie i do nich są dodane podkategorie (1 kategoria może zawierać oczywiście więcej niż 1 podkategorię). Teraz tworzony jest jakiś obiekt - powiedzmy hotel.
Hotel można dodać do kilku kategorii i w każdej dodawanej kategorii zaznaczyć odpowiednie podkategorie(więcej niż 1 możliwe).

I mam teraz problem jak zrobić tabele żeby później było możliwe wyszukiwanie np kryterium będzie jakaś podkategoria.
moje wyobrażenie tabel jest takie:

kategoria(id,nazwa)
podkategoria(id,id_kategorii,nazwa)

i w tym momencie stanąłem bo nie wiem jak dalej rozplanować :/

Dzięki za pomoc
lukasz_os
Mozesz stworzyc tabele z przydzialem hoteli do podkategorii(w tej tabeli masz id_kategorii wiec kategorie sa juz zbedne) i tam po prostu id, id_hotelu,id_podkategorii.

Pozdrawiam.
robos85
czyli 3cia tabela to będzie np przydziały(id,id_hotelu,id_podkategorii)

i np jak dodam hotel do 6 podkategorii to będę miał 6 nowych rzędów tak? I później łączyć wszystko w JOINach
lukasz_os
Jezeli chcesz dodac hotel do 6 podkategorii to po prostu dajesz zapytanie
  1. INSERT INTO przydzialy VALUES('','id_hotelu','6');

A wybieranie hoteli z kategorii mozesz zrobic tak:
  1. SELECT id_hotelu FROM przydzialy WHERE id_podkategorii='x';

jezeli chcialbys wedlug samych kategorii to np. tak:
  1. SELECT id_hotelu FROM przydzialy WHERE id_podkategorii IN (SELECT id_podkategorii FROM podkategorie WHERE id_kategorii='x';

Za x podstawiasz numery kategorii/podkategorii.

Pozdrawiam.
robos85
do 6 podkategorii chodziło mi do "sześciu"

Czyli w formularzu zaznaczam 6 różnych checkboxów i teraz po wysłaniu forma nastepuje zapis do bazy. I w tym momencie musze zrobić 6 insertów (każda podkategoria zaznaczona to 1 insert)?
lukasz_os
Dokladnie tak. Insert mozesz zrobic w petli tyle razy ile razy zaznaczyles checkbox.

Pozdrawiam.
robos85
to tylko 1 rzecz jeszcze bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem: kategorie i podkategorie to 2 różne tabele tak? Tak jak napisałem w 1szym poście?
lukasz_os
Tak. Pisalem posty pod juz podane Twoje dwie tabele i tylko dodalem trzecia swoja.

pozdrawiam.
robos85
OK dzięki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.