Witam szerokie grono tego forum, a przede wszystkich osobników, którzy z radością udzielą mi pomocy winksmiley.jpg

Mam irytujący problem. Wydawało się, że w końcu zapytanie zakończy się powodzeniem i uzyskam oczekiwany wynik. Niestety...

Pragnę utworzyć raport przy użyciu operatora konkatenacji (+). Początkowo nie wziąłem pod uwagę faktu, że gdy jedno z pól będzie NULL otrzymam w wyniku również NULL. Spytałem się googla i z radochą wyszukał mi wśród znajomych odpowiednią funkcję COALESCE. Niestety nie wszystko skończyło się dobrze...

Zapytanie wygląda następująco (a przynajmniej jego czesc)

SELECT "miejscowosc"+('')+COALESCE("ulica", '')+('')+COALESCE("nr_domu", '') FROM "NAZWA_TABELI"

miejscowosc nie jest sprawdzana pod względem wystąpienia NULL ponieważ ta komórka nigdy nie jest pusta. Natomiast dwie pozostałe kolumny w niektórych sytuacjach są NULL.

Typy danych:

miejscowosc VARCHAR(50)
ulica VARCHAR(50)
nr_domu NUMERIC

Przetworzenie zapytania uniemożliwia sformułowanie COALESCE("nr_domu", ''). Próbowałem różnych zagrań, jak np zmiana typu danych ("nr_domu", '' as VARCHAR(50)) ale to nie pomogło, najwyraźniej nie wiedziałem co robię haha.gif

Bardzo proszę o pomoc. Korzystam z OpenOffice Base i po tym specyficznym kodzie powiedziałbym, że jest napędzany przez HSQL.