Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Monitoring pozycji pojazdu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Cześć,

chciałbym monitorować na bieżąco pozycję pojazdów (konkretnie kurier z naszej firmy). Trochę patrzyłem co w sieci jest dostępne, ale chciałbym zapytać czy macie jakieś doświadczenia z tego typu rzeczami. Ogólnie widzę ofertę typu ~1000 za montaż + od 60zł netto abonament, ale może są jakieś prostsze/tańsze sposoby.
Ogólnie idealna rozwiązanie to:
- relatywnie tanie
- nie wymagające montażu na stałe (np. możliwość przełożenia do innego samochodu)

Wymagania nie są wygórowane. Może to być np. przybliżona pozycja odświeżana raz na 5-10 minut nałożona na mapę.
Ogólnie chodzi o to, aby mieć pewność, że kurier nie pojechał sobie w czasie pracy załatwiać swoich spraw, tak żeby nie konfrontować tego co mówi klient z tym co mówi kurier(ot taka proza życia i bolesne doświadczenia:-) ).
nevt
jeżeli kurierzy mają służbowe komórki, to najprostsza i najtańsza jest usługa operatorów GSM polegająca na śledzeniu i wizualizacji położenia aparatu...

przykładowa usługa
GrayHat
AutoGuard moim zdaniem najlepsi winksmiley.jpg
athabus
Dzięki, muszę sprawdzić te komórki, bo brzmi ciekawie. Co do autoGuard, to mam wrażenie, że koszty będą spore (widziałem kilka takich ofert).
Tymczasem znalazłem dosyć ciekawe i tanie rozwiązanie - tachograf z gps. Trasa jest zapisywana w samym urządzeniu łącznie z odległościami i czasami postojów itp. - nie ma możliwości śledzenia online, ale mi akurat wystarczy dokładny zapis trasy, żeby kurier nie kręcił przy rozliczeniach.
Samo urządzenie + oprogramowanie oparte o Google Maps to koszt ~300-400zł i nie ma już potem abonamentów itp. Dodatkowo w razie potrzeby można podłączyć palmtopa z mapą i ma się zwykłego gps'a.

Chyba na to się zdecyduję.
mike
Oprogramowanie AutoGuardu pozwala na bardzo wyszukane śledzenie i monitorowanie pojazdu. Począwszy od pozycji, aktualnej prędkości, trasy i wszystko co z tym się wiąże po nawet (jeśli włożysz dodatkowe urządzenie) spalanie. Do każdej mierzonej wartości dostaniesz pełne raporty z dowolnego czasu a całość sytuacji związanej z pojazdem śledzisz w aplikacji w czasie rzeczywistym w aplikacji AutoControl :-)
Wszystko zależy od tego na jaki abonament się zdecydujesz. Poza tym AutoGuard ma opcje związane z ochroną pojazdu, czyli alarmy i powiadomienia kiedy ktoś się na niego zamierza :-)

Jeśli nie masz floty pojazdów lub nie interesuje Cię wyszukana funkcjonalność to AutoGuard może nie być najleszym rozwiązaniem. Choć dla pewności skontaktuj się. Nie wiem jak teraz wygląda dokładnie oferta i cennik.
athabus
Dzięki mike za szczegółowy opis. Tak właśnie mi się wydawało, że to taki "kombajn". U nas raczej jest problem kuriozalny. Płacimy kurierowi za czas pracy + przejechane kilometry. I np. wczoraj sprawdzając nowego kuriera okazało się, że zgłosił koniec pracy godzinę po odwiedzeniu ostatniego klienta. Co do zestawień przejechanych kilometrów to też raczej nie wyglądają najlepiej.

Ogólnie więc już nie chce mi się wykłócać z ludźmi i udowadniać im ich, było nie było bardzo naiwne próby naciągania. Autoguard i inne podobne systemy są fajne, jak się ma flotę pojazdów jeżdżących na długie trasy, gdzie nadużycia mogą być spore. U nas chodzi o dostarczanie zamówień przez kilka godzin dziennie na terenie miasta, gdzie nadużycia są na poziomie ~10-20zł dziennie. Niby mało, ale przez miesiąc zbierze się kilkaset złotych od każdego kuriera, a już najbardziej denerwujące jest to ciągłe kręcenie ludzi... Inwestycje w profesjonalny monitoring w naszym przypadku to strzelanie do wróbla z armaty. Raczej właśnie chodzi o proste rozwiązanie typu komórka z monitoringiem czy ten tachograf, który znalazłem.
GrayHat
Cytat(mike @ 4.12.2008, 10:45:15 ) *
Oprogramowanie AutoGuardu pozwala na bardzo wyszukane śledzenie i monitorowanie pojazdu. Począwszy od pozycji, aktualnej prędkości, trasy i wszystko co z tym się wiąże po nawet (jeśli włożysz dodatkowe urządzenie) spalanie. Do każdej mierzonej wartości dostaniesz pełne raporty z dowolnego czasu a całość sytuacji związanej z pojazdem śledzisz w aplikacji w czasie rzeczywistym w aplikacji AutoControl :-)
Wszystko zależy od tego na jaki abonament się zdecydujesz. Poza tym AutoGuard ma opcje związane z ochroną pojazdu, czyli alarmy i powiadomienia kiedy ktoś się na niego zamierza :-)

Jeśli nie masz floty pojazdów lub nie interesuje Cię wyszukana funkcjonalność to AutoGuard może nie być najleszym rozwiązaniem. Choć dla pewności skontaktuj się. Nie wiem jak teraz wygląda dokładnie oferta i cennik.

kolega jakos zwiazany z AutoGuardem? tongue.gif
mike
Cytat(GrayHat @ 4.12.2008, 13:25:24 ) *
kolega jakos zwiazany z AutoGuardem? tongue.gif
Pracowałem tam prawie dwa lata i pisałem część tego oprogramowania tongue.gif
GrayHat
Cytat(mike @ 4.12.2008, 13:26:32 ) *
Pracowałem tam prawie dwa lata i pisałem część tego oprogramowania tongue.gif

oo nawet nie wiedzialem ;P ja tylko wiem ze Splatch tam robil ;P ja robilem w innej firmie grupy zasada ;P heh ;] jaki ten swiat maly haha.gif
mike
Cytat(GrayHat @ 4.12.2008, 13:49:55 ) *
oo nawet nie wiedzialem ;P ja tylko wiem ze Splatch tam robil ;P ja robilem w innej firmie grupy zasada ;P heh ;] jaki ten swiat maly haha.gif
A pracowało się ze Splatchem i ~SongoQ :-) Fajnie było :-)
Ano mały ten świat.
GrayHat
Cytat(mike @ 4.12.2008, 13:51:30 ) *
A pracowało się ze Splatchem i ~SongoQ :-) Fajnie było :-)
Ano mały ten świat.

Ale sie OT zrobil hehe :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.