piachu
4.12.2008, 20:53:32
Witam,
Mam głupi problem, którego jednak za chiny nie mogę rozwiązać.
Otóż mam sobie jakiś dokument php/html w którym umieszczam pływającą ramkę. Źródłem tej ramki jest inny plik php, w którym kod pobiera dane z bazy i je wyświetla. Bardzo prosty kod. Wszystko ładnie pięknie hula na serwerze roboczym, po przeniesieniu na serwer w zależności od przeglądarki nie wyświetla się w ramce nic (FF, Chrome) albo wyświetla się strona błędu (IE - błąd 500).
Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?
Z góry dzięki za pomoc.
Może trochę więcej danych? Na podstawie tego, co do tej pory podałeś, to można jedynie się domyślać.
Podejrzewam, że problem nie jest związany z ramką, a z kodem, który jej zawartość generuje.
piachu
4.12.2008, 21:54:59
Ale w zasadzie nie ma więcej informacji bo to bardzo prosty kod, dlatego już jestem cały głupi bo patrzę się na to od kilku godzin i nie widzę błędu.
Oto kod w pliku php, który jest źródłem ramki:
<?php
include "adminpanel/_connect.php";
dbConnect(); // polaczenie z baza
$query = mysql_query("SELECT text FROM data WHERE id='2'"); if($num_results==0){
echo "There are no entries in database."; } else {
for ($i=0; $i<$num_results; $i++){
echo "<div id=\"content\">" . $row['text'] . "</div>"; }
}
?>
Dziękować
Takie bardzo prozaiczne - czy zaimportowałeś zawartość bazy na serwer? Sprawdzałeś, czy wszystkie pliki się
include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual'ują?
PS.
Cytat
<?php
for ($i=0; $i<$num_results; $i++){
?>
Lepiej użyć tu
while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + licznik. Nie będziesz musiał wtedy wykorzystywać mało efektywnej funkcji, jaką jest
mysql_num_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Ale to tylko taka dygresja. :]
piachu
4.12.2008, 22:02:46
No i właśnie mi się łączenie z bazą nie includowało - jestem idiotą. Czasami najprostsze błędy są najtrudniejsze do zauważenia.
Dzięki za pomoc (pomógł) i radę odnośnie pętli - poczytam.