Otóż posiadam stronę oparta na systemie Mygad 2.0. I wszystko było by super gdyby nie fakt, że owy skrypt nie posiada żadnego lepszego zabezpieczenia przed botami, a kasowanie tysięcy bezsensowych opisów mija się z cele. Stąd chciałbym jakoś zabezpieczyć się. Jednak moje umiejętności są zbyt małe abym sobie mógł sam z tym poradzić.
Ogólnie to z tego co ustaliłem. Za dodawanie prawdopodobnie odpowiedzialne są 2 pliki:
add.php
<?php // moduł odpowiedzialny za dodawanie opisów include(PATH_FUNCTIONS.'changeTags.php'); $site->assign('cats', $db->get_results('SELECT * FROM '.PREFIX.'categories ORDER BY name ASC', ARRAY_A)); if($_POST['catID'] == 0) { $site->info('err', 'Musisz wybrać kategorię'); } else { // blokada antyflood'owa jest włączona if($site->cache('antyflood') == 1) { $user->addDesc(); else $site->info('err', 'Błąd! Nie możesz dodać nowego opisu tak szybko po poprzednim, zaczekaj chwilę i spróbuj ponownie.'); // jeżeli nie ma blokady po prostu dodaj } else $user->addDesc(); } else { $site->info('err', 'Musisz wpisać treć opisu'); } } } ?>
Oraz plik add.tpl
{if not $done} <form action="./opisy,add.html" method="post"> <table id="tbl_powitanie"> <tr> <td> <select name="catID"> {foreach item=cat from=$cats} {/foreach} </select> </td> </tr> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> </tr> </table> Autor strony nie ponosi żadnej odpowiedzialnoci za treć umieszczonych tekstów,<br>są one autorstwa użytkowników oglądających tą stronę,<br>jeli naruszają one Twoje uczucia religijne,<br>obrażają Cię lub w jaki kolwiek inny sposób niezgadzasz się z ich trecią <br>poinformuj o tym administratora strony <a href="mailto:pamporek@opisy-gg.co.pl">pamporek@opisy-gg.co.pl</a> </b> </center> {/if}
Ten drugi odpowiedzialny jest za wizualna strone - szablon.
Chciałbym w jakikolwiek sposób zabezpieczyć ten formularz aby troche zredukować ilość niechcianego spamu.
Z innego skryptu nawet załatwiłem sobie skrypt do wyświetlania obrazków Catpcha, ale nawet dodatkowe pole 2+2 by mnie uratowało. Jednak sam nie mam pojęcia - probowałem już na wiele sposobów i niestety nie działa.
Link do skryptu z moja wersja Captcha:
www.opisygadu.co.cc/captcha.rar
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki/pomoc i pozdrawiam