Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]$_POST zapis do bazy z tabelą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sumek
Witam chcę dodać do bazy całą tabele wraz z $_POST

z góry dzięki za pomoc....

zrobiłem to w ten sposób:
etap I:
przesłanie danych z formularza metodą $_POST

etap II:

odczyt $_POST w zmiennej wycinek z mojego kodu

1. <?php
  2. $rodowod .="<table  border=\"1\" bordercolor=\"#c0c0c0\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\">";
  3. $rodowod .="<tbody>";
  4. $rodowod .="<tr>";
  5. $rodowod .="<td rowspan=\"8\" valign=\"middle\" width=\"200\" align=\"center\" height=\"600\">&nbsp;".$_POST['v1']."</td>";
  6. $rodowod .="<td rowspan=\"4\" valign=\"middle\" width=\"200\" align=\"center\" height=\"300\">&nbsp;".$_POST['v2']."</td>";
  7. $rodowod .="<td rowspan=\"2\" valign=\"middle\" width=\"200\" align=\"center\" height=\"150\">&nbsp;".$_POST['v3']."</td>";
  8. $rodowod .="<td valign=\"middle\" width=\"200\" align=\"center\" height=\"75\">&nbsp;".$_POST['v4']."</td>";
  9. ?>

wszystko pięknie odczytuje z formularza pokazuje w następnym etapie, problem pojawia się z zapisem, tabele całą dodaje do bazy ale tam gdzie jest $_POST i jego wartość nie dodaje.

dodawanie do bazy

1. <?php
  2. $wynik = "INSERT INTO rodowod SET opis='".$rodowod."' ";
  3.   $results = mysql_query($wynik);
  4. ?>
Cezar708
1. jeśl itak robisz masz pewnie jakiś błąd w składni zapytania mysql_error() ci pewnie to wyjaśni
2. a nie lepiej zapisać sam post używając seiarlize() przed zapisaniem, a następpnie unserialize() po odczytaniu z bazy

pozdrawiam
Cezar708
Ociu
Proszę dodać tag do tematu.
sumek
Cytat(Cezar708 @ 5.12.2008, 13:09:18 ) *
1. jeśl itak robisz masz pewnie jakiś błąd w składni zapytania mysql_error() ci pewnie to wyjaśni
2. a nie lepiej zapisać sam post używając seiarlize() przed zapisaniem, a następpnie unserialize() po odczytaniu z bazy

pozdrawiam
Cezar708

mysql_error() nie pokazuje błędów.

a to drugie chyba zbyt skomplikowane jak na mnie tongue.gif w tej chwili
ddiceman
przed wyslaniem zobacz, co masz w $_POST - przed kodem, ktory zamiesciles dodaj
  1. <?php
  2. var_dump($_POST);
  3. ?>

i zobacz, czy rzeczywiscie nie sa puste zmienne $_POST['v1'] ... $_POST['v4'], bo najpewniej problem lezy tutaj
Spawnm
z ciekawości- czemu nie filtrujesz danych $_POST ?
mysql_real_escape_string()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
sumek
Cytat(ddiceman @ 5.12.2008, 13:17:23 ) *
przed wyslaniem zobacz, co masz w $_POST - przed kodem, ktory zamiesciles dodaj
  1. <?php
  2. var_dump($_POST);
  3. ?>

i zobacz, czy rzeczywiscie nie sa puste zmienne $_POST['v1'] ... $_POST['v4'], bo najpewniej problem lezy tutaj

pokazuje

array(32) { ["v1"]=> string(1) "a" ["v2"]=> string(1) "a" ["v3"]=> string(1) "a" ["v4"]=> string(0) "" ["v5"]=> string(0) "" ["v6"]=> string(0) "" ["v7"]=> string(0) "" ["v8"]=> string(0) "" ["v9"]=> string(0) "" ["v10"]=> string(0) "" ["v11"]=> string(0) "" ["v12"]=> string(0) "" ["v13"]=> string(0) "" ["v14"]=> string(0) "" ["v15"]=> string(0) "" ["v16"]=> string(0) "" ["v17"]=> string(0) "" ["v18"]=> string(0) "" ["v19"]=> string(0) "" ["v20"]=> string(0) "" ["v21"]=> string(0) "" ["v22"]=> string(0) "" ["v23"]=> string(0) "" ["v24"]=> string(0) "" ["v25"]=> string(0) "" ["v26"]=> string(0) "" ["v27"]=> string(0) "" ["v28"]=> string(0) "" ["v29"]=> string(0) "" ["v30"]=> string(0) "" ["dodaj"]=> string(14) "dodaj rodowód" ["dalej"]=> string(1) "1" }

wypelnilem 3 pola tylko

Cytat(Spawnm @ 5.12.2008, 14:00:07 ) *
z ciekawości- czemu nie filtrujesz danych $_POST ?
mysql_real_escape_string()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

nie ukrywając jestem początkujący.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.