Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wlasny szablon w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek88
witam pisze sobie szablon żeby wyświetlić mi np informacje o godzinie gdy wpisze np [godzina]

1. <?php
  2.  
  3. $sc[godzina] = "21:56:45";
  4.  
  5. $a = array('[godzina]');
  6. $b = array($sc[godzina]);
  7. $sc[template] = str_replace($a,$b,$sc[template]);
  8. $sc = array();
  9. $sc[template] = "godzina:<b> [godzina]</b>";
  10. echo $sc[template];
  11.  
  12. ?>

gdzie popełniłem błąd
wookieb
Powinieneś iść do przedprzedszkola...
Najpierw robisz str_replace na pustym ciągu a potem wpisujesz ciag do zmiennej?
Mam nadzieje, że to ci wystarczy... Troche logicznego myślenia.
Axexis
jaj, do żłobka bym powiedział.

1. Najpierw zadeklaruj samą tablicę (np. $zmienna = Array() winksmiley.jpg
2. Następnie wpisz dane do tablicy (np. $zmienna[godzina] = "godzinka"; i $zmienna[tpl] = "Godzina: [godzina]")
3. str_replace lub strtr ($zmienna[tpl2] = strstr($zmienna[tpl],array('[godzina]',$zmienna[godzina])) winksmiley.jpg
4. echo $zmienna[tpl2].

I tyle.

ps. Funkcję strtr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pisałem z palca, mogłem pomylić kolejność parametrów funkcji.
arek88
widzę dostałeś aż 3 ostrzeżenia za obrazę, nie oceniaj ludzi jeśli czegoś nie umieją !

bo widze swoimi tekstami typu "Powinieneś iść do przedprzedszkola..." chce się dowartościować swoje ego haha śmieszny jesteś i tyle idź do szkoły uczyć się pisać..

hmm

1. <?php
  2. $cos = Array();
  3.  
  4. $cos[godzina] = "godzinka";
  5.  
  6. $cos[tpl] = "Godzina: [godzina]";
  7.  
  8. $cos[tpl2] = strtr($cos[tpl],array('[godzina]',$cos[godzina]));
  9.    
  10. echo $cos[tpl2];
  11.  
  12. ?>
erix
Cytat
widzę dostałeś aż 3 ostrzeżenia za obrazę, nie oceniaj ludzi jeśli czegoś nie umieją !

Tak BTW, to wcale nie jesteś lepszy. Złapał Kozak Tatarzyna?

I koledzy mają rację:
  1. Brak czytania manuala ze zrozumieniem (str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual; w Twoim wypadku wciskanie jednej wartości w tablicę jest BEZ SENSU).
  2. Na 99% jestem pewien, że nie masz takich stałych, jak godzina, tpl, tpl2. Sprawdź, jaka jest różnica pomiędzy używanie, stałych a łańcuchów tekstowych.

Masz w manualu wszystko wytłumaczone, ale po co czytać, nie?
arek88
dobra niech wam będę nie polece na łatwizna haha przeczytałem zrozumiałem i juz wiem biggrin.gif skrypt działa jak ta lala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.