Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][CSS] Oddzielenie PHP od HTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JusticeItself
Czytałem nieco o ideach oddzielania kodu PHP od HTML/CSS, jak dotąd mieszałem powyższe ze sobą.

Nie było to złe w programowaniu proceduralnym dla małych aplikacji, które zapisane zostały "na sztywno", jednak teraz chcę napisać aplikację, która będzie miała zmienne skórki, nie tylko kolorystykę i układ, które można w szablonie CSS ustawić, ale też ilość i zróżnicowanie bloków HTML.
Samą skórką będzie plik HTML (podobnie jak w IP.Board, jednak NIE zapisywany w SQL, lecz w pliku).

W związku z tym mam prośbę o sugestie i nakierowanie na konkretne artykuły czy też sposoby pisania tak, by kod PHP wyświetlał dane w wybranym skinie, czytając z niego właściwy HTML/CSS.

Nie wiem od czego w ogóle zacząć, pozdrawiam smile.gif
Cezar708
może "idź na całość" i jak już skoro piszesz aplikację "od zera" to może nauczysz się wzorca, poszukaj w google, lub popatrz na to: MVC. Lub ewentualnie użyj jakiegoś frameworka (o których pełno na tym forum).

pozdrawiam
Cezar708
erix
Cytat
która będzie miała zmienne skórki, nie tylko kolorystykę i układ, które można w szablonie CSS ustawić, ale też ilość i zróżnicowanie bloków HTML.
Samą skórką będzie plik HTML (podobnie jak w IP.Board, jednak NIE zapisywany w SQL, lecz w pliku).

A może XSLT? ;]
JusticeItself
Dzięki za odpowiedzi, zakręcę się przy MVC, jednak pozostaje kwestia Widoku, czy w tym przypadku powinien to być parser, który w miejsca prywatnych tagów w skinie wstawi dane przekazane z Kontrolera? (RegEx, str_replace(), cokolwiek, mniejsza teraz o to).

1. Kontroler "wie" co powinno być wyświetlone i wybrane dane przekazuje jako zestaw w tablicy do Widoku.
2. Widok odczytuje tablicę, którą otrzymał od Kontrolera i danymi z niej zamienia prywatne tagi w skinie.
3. Widok wyświetla skin.

Dobrze kombinuję? smile.gif

Podbijam temat, sorry, ale poszedł na trzecią stronę, a jest to dość osób z wiedzą dobrą o wzorcach,
by odpisać, proszę o odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.