Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Logowanie po raz kolejny...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
detter
Witam!
Kiedyś znalazłem prosty ale i bardzo przydatny skrypt na forum... Jednak zaliczyłem zgon dysku i teraz nie mogę nigdzie go znaleźć.
A napisanie go samemu niestety mi nie idzie.. sad.gif
dlatego proszę o wskazówki:

A więc tak: skrypt ma pobierać z bazy login i hasło takie jakie było wpisane w formularzu, jeśli znajdzie rekord - poprawna autoryzacja, jeśli nie - intruz. Wiem że była użyta funkcja mysql_die (lub coś w tym stylu), ale nie mogę dojść jak to składniowo było...

1. <?php
  2. $zapytanie = " SELECT * FROM users WHERE name = $user AND haslo = $pass  ";
  3. $dzialaj=mysql_query($zapytanie);
  4. while ($pole = mysql_fetch_row($dzialaj))
  5. if (mysql_die)
  6. {
  7. // i tu powinno być die jeśli nie ma takiego rekordu
  8.  
  9.  
  10.  
  11. }
  12. } else {
  13.  
  14. // a tu poprawna autoryzacja - tj. sesje + komunikat o poprawnym zalogowaniu - to już ogarnę.
  15. ?>

ps. przepraszam za tak głupie pytanie, ale naprawdę nie mogę nigdzie się doszukać rozwiązania -wujek google sie na mnie obraził sad.gif.
deirathe
  1. <?php
  2. $zapytanie = " SELECT * FROM users WHERE name = '".mysql_real_escape_string($user)."' AND haslo = '".mysql_real_escape_string($pass)."'  ";
  3. $q= mysql_query($zapytanie);
  4. if(!$mysql_num_rows($q))
  5.     exit("informacja");
  6. //dalej sobie ciagniesz
  7. ?>

pisane z palca ;P
erix
Cytat
Wiem że była użyta funkcja mysql_die (lub coś w tym stylu)

Może mamy inne manuale?

Cytat
wujek google sie na mnie obraził

Patrząc na tytuł tematu, to się nie dziwię...

Poza tym, Twoje zapytanie nie zadziała, bo nie masz wartości w cudzysłowie. ~deirathe dobrze poprawił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.