Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czadus
Postanowiłem ten temat założyć tutaj, gdyż nie należy on do wyjątkowo ambitnych, jednak pewnego rodzaju rada jest mi potrzebna. Otrzymałem wyeksportowaną bazę danych. Po rozpakowaniu otrzymałem plik *.sql, który według Gżegżółki ma kodowanie UTF-8. Otwierając plik jakimkolwiek edytorem teksty zauważyć można było, że teksty wyglądają mniej więcej tak:

Kod
podstawowych ustaleñ planu dzia(^3)ania','W dokumentach stanowi±cych Plan dzia(^3)ania Wojewódzkiego

(^3) - 3 w potędze.

Postanowiłem zaimportować tę bazę do innej. Nowa posiada System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2, natomiast System porównań dla połączenia MySQ miała domyślnie ustawiony na utf_unicode_ci.Podczas importu zestaw znaków dla pliku ustawiony był na Latin2. Strona www oparta o tę bazę ma domyślne kodowanie ISO-8859-2, a dla połączenia z bazą danych rzadne SET NAMES nie zostało ustawione. I dla takich danych informacje pobrane z bazy na stronie wyglądają tak:

Kod
Po?wi?cony sztandar cz?stochowskiego ***

Gwiazdki to tylko cenzura :]. Czy podczas importu powinienem był ustawić zestaw znaków na utf8?? A może na jakieś inne kodowanie?? SET NAMES mi nie pomagało. Co zatem zrobić, aby taką bazę zaimportować i aby strona wyśwetlała się poprawnie. Całość wymagana jest podczas przenoszenia systemu na inny serwer??
erix
Użyj wyszukiwarki forum i wpisz: +mysql +kodowanie.

Było to setki razy, nie śmieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.