Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy glośnik stojący koło routera może zagłuszać sygnał wi-fi
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
piotrekk
Witam,
mam taką sytuację, że od pewnego czasu zaczęła mi zamulać strasznie multimedia. Mam router di-524 delinka i obok niego stoi nieduża satelitka creativa. Czy to może wpływać na jakość wysyłanego sygnału, ponieważ zwolnienie multimedii mniej więcej zbiegło się z przestawieniem routera w to miejsce ?

dzieki za odp.

pozdrawiam
wookieb
Uważam, że tak, poniewaz głośniki wytwarzaja pole magnetyczne. Spróbuj przestawic router spowrotem na inne miejsce i jeżeli zauważysz znaczną różnicę to tam zostaw.
piotrekk
a jak myślisz czy monitor lcd będzie też zakłócał jak ustawie router z tyłu? Szukam jakiegoś miejsca na biurku, ponieważ ilość kabla jest niezbyt duża.

pozdro
wookieb
Sprawdź. Nie jestem w stanie ci powiedzieć. Ja miałem z 30 cm od monitora z boku i nie było zadnych problemów.
l0ud
Oczywiście, z tym, że zależy to ściśle od rodzaju muzyki, który słuchasz smile.gif Podobno d-linki nie lubią rocka i heavy metalu winksmiley.jpg

A tak na poważnie, to nie. Koło mojego routera stoją 2 głośniki, do tego baza telefonu bezprzewodowego, monitor, drukarka. Działa jak działał zawsze, czyli dobrze.
Jaką siłę sygnału pokazuje komputer? Sprawdź czy ping do routera (192.168.0.1 lub 192.168.1.1) jest stabilny.
nevt
częstą przyczyną nagłego zmulenia wi-fi jest odpalenie przez kogoś innego w pobliżu innego wi-fi na tym samym kanale. wtedy oba sygnały interferują ze sobą, i transfer siada, opóźnienie wzrasta, a czasami bez powodu zrywa połączenie. popróbuj przełączyć się na inny kanał, jest ich raptem kilkanaście do sprawdzenia...
suchy1
Cytat(piotrekk @ 10.12.2008, 15:46:06 ) *
router di-524 delinka i obok niego stoi nieduża satelitka creativa. Czy to może wpływać na jakość wysyłanego sygnału

Nie szybciej będzie przestawić satelite niz pisać post + czekac na odpowiedz ? W ten sposob odpowiesz sobie sam i sprawdzisz to w kilkanascie minut. Ze swojej strony dodam ze warto sprawdzic czy przechodza pakiety (czy sie gubia) polecenie wykonaj jak podepniesz sie poprzez kabel jak i WiFi.
Stary -> Uruchom -> wpisz CMS i nacisnij klawisz ENTER -> w konsoli wpisz:
Kod
ping [adres router np. 192.168.1.1] -t -l 1440

Oczywiscie polecenie nie moze zawierac nawiasów kwadratowych. Jezeli wszystkie pakiety przejda przez 40 s. to znaczy ze sygnal jest ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.