przeszukując internet nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Ogólnie jest wskazanie na PostgreSQL-a, oczywiście też Oracla lub DB2 - są uwagi, że przy tak dużych bazach sprzęt ma znaczenie itp itd, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co jest lepsze - takiej jednoznacznej dla bazy która jest w planach.
Baza nie będzie zbytnio skomplikowana - bo może kilkanaście (max 20) tabel i to bez jakiś wyrafinowanych zależności, ale za to będzie obszerna - można powiedzieć że bardzo obszerna zarówno pod względem ilości wierszy jak i rozmiarów danych - i co do tego najlepsze (pomijając sprawy sprzętowe, bo to jest odrębna kwestia)
No i mam problem - nawet na tym forum znalazłem, że MySQL do 100 tyś wierszy/gdzieś indziej że do miliona, a potem tylko PostgreSQL i nie zwracać sobie głowy Oraclem(chyba, że zależało by mi na wsparciu technicznym); ogólnie w sieci, że przy nieskomplikowanych bazach (jesli chodzi o strukturę) MySQL i PostgreSQL są porównywalne bez względu na rozmiar/ilość wierszy, jeszcze gdzieś, że zarówno obydwa darmowe są do niczego przy dużych bazach (ilość wierszy/rozmiar) tylko Oracle, a znów gdzie indziej, że zamiast Oracle lepiej użyć DB2 bo jest o połowę tańsza a ma lepszy optymalizator.
a może FireBird lub InterBase?
znalezione przeze mnie informacje są sprzeczne, wolałbym coś darmowego, ale też nie wiem czy się da na czymś darmowym to postawić - a że sam za cienki jestem, żeby mieć w tym temacie jakąś swoją opinię, to stąd moje pytanie