Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [BazyDanych] Jaka baza danych dla setek GB
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
juzwa
przeszukując internet nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Ogólnie jest wskazanie na PostgreSQL-a, oczywiście też Oracla lub DB2 - są uwagi, że przy tak dużych bazach sprzęt ma znaczenie itp itd, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co jest lepsze - takiej jednoznacznej dla bazy która jest w planach.

Baza nie będzie zbytnio skomplikowana - bo może kilkanaście (max 20) tabel i to bez jakiś wyrafinowanych zależności, ale za to będzie obszerna - można powiedzieć że bardzo obszerna zarówno pod względem ilości wierszy jak i rozmiarów danych - i co do tego najlepsze (pomijając sprawy sprzętowe, bo to jest odrębna kwestia)

No i mam problem - nawet na tym forum znalazłem, że MySQL do 100 tyś wierszy/gdzieś indziej że do miliona, a potem tylko PostgreSQL i nie zwracać sobie głowy Oraclem(chyba, że zależało by mi na wsparciu technicznym); ogólnie w sieci, że przy nieskomplikowanych bazach (jesli chodzi o strukturę) MySQL i PostgreSQL są porównywalne bez względu na rozmiar/ilość wierszy, jeszcze gdzieś, że zarówno obydwa darmowe są do niczego przy dużych bazach (ilość wierszy/rozmiar) tylko Oracle, a znów gdzie indziej, że zamiast Oracle lepiej użyć DB2 bo jest o połowę tańsza a ma lepszy optymalizator.

a może FireBird lub InterBase?

znalezione przeze mnie informacje są sprzeczne, wolałbym coś darmowego, ale też nie wiem czy się da na czymś darmowym to postawić - a że sam za cienki jestem, żeby mieć w tym temacie jakąś swoją opinię, to stąd moje pytanie
Riklaunim
Firebird? nie nie nie winksmiley.jpg chyba że lubisz ekstremalne doświadczenia. Ta baza jest tak znakomita że praktycznie nikt jej nie używa winksmiley.jpg
SongoQ
1. na jaka baze Cie stac
2. sprzet pod to najwazniejszy - pomysl o replikacji, o maciezach dyskowych o rodzieleniu indeksow na rozne dyski (macierze), zastanow sie najpier nad procesem optymalizacji i przeznaczenia a potem dobieraj baze. To wszystko posiada oracle - jak wiadomo to tez nie maly wydatek, wiec zostaje Ci PG i tutaj mimo ze cena bazy nie wchodzi w gre to mozesz napotkac spore problemy z dostosowaniem tego do sprzetu ( prosze nie mylic instalacji na 1 maszynie, caly czas mowa o wielu maszynach, replikacji, klastrowania, rozlozeniu danych na dyskach twardych)

Na twoim miejscu na poczatku przeliczyl bym co bedzie w tej bazie jakie mechanizmy mozesz uzyc, potem zweryfikowac ktora baza danych to pociagnie i jakie sa koszty stworzenia i utrzymania czegos takiego. Nie da sie tego od razu stwierdzic co jest najlepsze, na pewno do wymagan softu dostosuj baze i sprzet (pamietaj ze przy takich danych sprzet moze odegrac kluczowa role)

Z darmowych to polecal bym Postgresa z komercyjnych Oracle ale tak jak pisalem wczesniej to jest twoja decyzna na podstawie wymagan
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.