Jest jeszcze kwestia taka, że kiedy człowiek liczy na swój pierwszy poważny projekt zazwyczaj nie zna jeszcze ceny rynkowej. Ja pracuję od niedawna, ale jeszcze kilka miesięcy przed rozpoczęciem pracy krzyknąłem gościowi 300 zł za wizytówkę firmy (layout, kilka podstron z opisem i ściągnięta galeria zdjęć). Dużo, mało... jak na kontakt z tym gościem to sporo za mało, ale to ciężko było przewidzieć, za to nauczyłem się, że spisana umowa jest podstawą w działalności, bo można "drobne" zmiany wprowadzać w nieskończoność.
Ps.
Ja chętnie zlecę pocięcie layoutu pod Joomlę za 20zł (oczywiście łącznie z modyfikacją wszystkich wykorzystywanych modułów

miałbym kilka dni pracy mniej

(oczywiście wszystko ma się walidować i poprawnie wyświetlać w Fx2,Fx3,IE6,IE7,O9 oraz w Chromie)
Cytat(suchy1 @ 12.12.2008, 15:13:41 )

Identycznie kiedys mialem z wynagrodzeniem, gdy staralem sie o prace. Nie dostalem jej bo ponoc chcialem za duzo (stanowisko: administracja sieci, help desk dla pracownikow). Zatrudnili kolesia ktory chyba dostal 1200 zł netto a pozniej sie dziwic ze w Polsce zarabia sie malo. Jak wiekszosc ludzi (w tym kiedys Ja) nie patrzy na zarobki tylko na fakt zeby pracowac...
Wiesz, to jest akurat jeszcze względne, bo w Lublinie jako programista PHP na początku raczej ciężko znaleźć zatrudnienie za więcej niż 1500 zł netto.