Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Rekordy DNS] A a CNAME
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
oscar17
Witam,
Mam problem, mam stronkę na jednym serwerze, ale chcę żeby po wpisaniu domeny ładowała z innego serwera niż są przypisane NSy. Jednak reszta usług(np. poczta) chciałbym aby została na bieżącym - dlatego nie zmienię całych NSów, tylko kilka rekordów. Wiem że jak ustawię rekordy IN A z adresem IP innego serwera gdzie jest dodana domena którą chcę przedelegować to będzie mi działać ok. Jednak chciałbym się wystrzec opcji gdy ten IP zostanie zmieniony i się wysypie strona. Dlatego wyczytałem że można ustawić rekord IN CNAME z hostem który będzie odpowiadał drugiemu serwerowi. Jednak wyczytałem też że nie można dawać rekordów CNAME dla jakiejś domeny jeśli nie ma dla niej rekordu A. Tylko nie wiem co ustawić na tym A, bo jeśli podam adres IP tego drugiego serwera to jeśli on się zmieni to to traci cały sens?
Chyba że coś źle zrozumiałem. Ale chyba coś w tym jest, bo przetestowałem dla dwóch domen, dla jednej ustawiłem sam rekord A z IP drugiego serwera, a dla drugiego CNAME z hostem i pierwszy działa OK, a drugi nie bardzo, nawet w żadnych DNS LookUpach się nie pokazują te wpisy CNAME.
Dlatego jeśli ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na ten temat, to prosiłbym o odpowiedź na pytanie czy mogę dać samo CNAME dla np. 'example.com.' i 'www' czy muszę dodać też rekord A dla 'example.com.', bądź też nawet dla 'www' i jakie IP tam podać?
nexis
Dla subdomeny wystarczy wpis CNAME, gdzie jako wartość podajesz host serwera. Może to być wpis typu *.domena.pl, który przekieruje wszystkie subdomeny. Jeśl ma to być cała domena, to załatwisz to rekordem typu A bez innych wpisów.
oscar17
Ale chyba się nie zrozumieliśmy - chciałbym uniknąć rekordu A w obawie przed zmianą IP - już kiedyś tak mi się przytrafiło, bo ma to wskazywać na inny serwer, dlatego chciałbym skorzystać z CNAME

---edit---
Znalazłem coś takiego: http://www.nabble.com/CNAME-answer-problem--td12085558.html
że problem jest jeśli CNAME wskazuje na host z poza servera na którym się znajduje i nie wie gdzie podążać. Jadnak czytając to nie mogę znaleźć odpowiedź czy mogę to poprawić jakoś sam, czy trzeba pisać do admina, jeśli w ogóle da się coś wskórać...
Ale może ktoś miał podobny problem i sobie poradził?
nexis
Cytat(oscar17 @ 17.12.2008, 08:19:15 ) *
Ale chyba się nie zrozumieliśmy - chciałbym uniknąć rekordu A w obawie przed zmianą IP - już kiedyś tak mi się przytrafiło, bo ma to wskazywać na inny serwer, dlatego chciałbym skorzystać z CNAME

Taka już jest specyfikacja DNS. Ustaw krótki czas żytowności i po problemie. A może chodzi Ci o dynamiczne IP?
oscar17
Cytat(nexis @ 19.12.2008, 00:39:35 ) *
Taka już jest specyfikacja DNS. Ustaw krótki czas żytowności i po problemie. A może chodzi Ci o dynamiczne IP?

Ok, ale wyobraź sobie sytuacje że przekierowujesz np. 10 domen z różnych serwerów, jeszcze na dodatek nie masz do ustawień DNS bezpośredniego dostępu, więc musisz prosić klienta, aby poprosił hostingodawce, aby ten zmienił. Teraz zmienia się IP na które wskazuje 10 domen - po 1. trzeba pamiętać o wszystkich domenach które są w taki sposób ustawione, po 2. musisz w odpowiednim czasie poprosić o zmianę wpisów, tak aby czas niedziałania serwisu był jak najkrótszy.
Dlatego myślałem że lepiej byłoby użyć CNAME z adresem hosta, któremu może się to IP zmienić, bo nazwa kanoniczna pozostanie bez zmian...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.