Witam,
Mam problem, mam stronkę na jednym serwerze, ale chcę żeby po wpisaniu domeny ładowała z innego serwera niż są przypisane NSy. Jednak reszta usług(np. poczta) chciałbym aby została na bieżącym - dlatego nie zmienię całych NSów, tylko kilka rekordów. Wiem że jak ustawię rekordy IN A z adresem IP innego serwera gdzie jest dodana domena którą chcę przedelegować to będzie mi działać ok. Jednak chciałbym się wystrzec opcji gdy ten IP zostanie zmieniony i się wysypie strona. Dlatego wyczytałem że można ustawić rekord IN CNAME z hostem który będzie odpowiadał drugiemu serwerowi. Jednak wyczytałem też że nie można dawać rekordów CNAME dla jakiejś domeny jeśli nie ma dla niej rekordu A. Tylko nie wiem co ustawić na tym A, bo jeśli podam adres IP tego drugiego serwera to jeśli on się zmieni to to traci cały sens?
Chyba że coś źle zrozumiałem. Ale chyba coś w tym jest, bo przetestowałem dla dwóch domen, dla jednej ustawiłem sam rekord A z IP drugiego serwera, a dla drugiego CNAME z hostem i pierwszy działa OK, a drugi nie bardzo, nawet w żadnych DNS LookUpach się nie pokazują te wpisy CNAME.
Dlatego jeśli ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na ten temat, to prosiłbym o odpowiedź na pytanie czy mogę dać samo CNAME dla np. 'example.com.' i 'www' czy muszę dodać też rekord A dla 'example.com.', bądź też nawet dla 'www' i jakie IP tam podać?