Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z uruchomieniem socketów pod Apachem 2.0.42
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lord Popcorn
Witam,

Mam problemy z uruchomieniem socketów pod Apachem 2.0.42. Ściągnąłem źródła Apache'a i skompilowałem go, a następnie ściągnąłem php-4.2.3.tar.gz. Jako komendy konfigurującej użyłem: './configure --with-apxs2=/usr/local/apache/bin/apxs --enable-sockets --with-mysql'. Potem standardowo make i make install. Test polegał na użyciu następującej linii:

$soket=socket(AF_INET,SOCK_STREAM,0);

Niestety, php usilnie informuje mnie, że odwołuję się do niezdefiniowanej funkcji socket(), a przecież ją włączyłem. Jeśli cokolwiek przychodzi mi do głowy, to to, że linia konfigurująca jest za krótka winksmiley.jpg Wszystko pozostałe działa - phpinfo() pokazuje dokładne informacje itd. Tylko te funkcje z socketami się krzaczą... Poza tym podczas kompilacji też nic nie wyskakuje, zero komunikatów o błędach i w ogóle...

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, z góry dzięki. BTW - używam Red Hata 7.2 Enigma.
Seth
Sproboj uzyc fsockopen() zamiast socket()
Lord Popcorn
Cytat
Sproboj uzyc fsockopen() zamiast socket()

Jak mi jeszcze powiesz, jak przy pomocy fsockopen() ustawić nasłuchiwanie na określonym porcie to wszystko będzie wspaniale smile.gif(muszę napisać serwer, a nie klienta - skrypt, który odbiera informacja od klienta, a nie odwrotnie)
kurtz
witam,

Cytat
[..]
ściągnąłem php-4.2.3.tar.gz.
[..]
$soket=socket(AF_INET,SOCK_STREAM,0);

ta funkcja juz nie jest dostepna w 4.2.3

Cytat
(4.0.2 - 4.0.6 only)

z tego co widze od 4.1.0 masz socket_create. wiecej .:
Lord Popcorn
Cytat
z tego co widze od 4.1.0 masz socket_create.

O matko! Jasne! Dzieki, polprzytomny jestem!!! Przeciez mam manuala bodajze jeszcze z PHP3, a sockets to byl modulem EXPERIMENTAL...
(nie wiem, jak teraz, zaraz sciagne nowa dokumentacje) Sorry za zamieszanie i dzieki za pomoc smile.gif)
kurtz
Cytat
Cytat
z tego co widze od 4.1.0 masz socket_create.

O matko! Jasne! Dzieki, polprzytomny jestem!!! Przeciez mam manuala bodajze jeszcze z PHP3, a sockets to byl modulem EXPERIMENTAL...
mhm nawet w manulu w sekcji o socketach nie ma przejscia do wycofanej funkcji socket()..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.