Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SELECT polaczenie z baza ...bez odswiezania strony?? :/
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
tooled
mam taki problem - jest baza danych powiedzmy taka:
cars char(10),
model char(20),
cena int(15),
rokprod int(5),
i na stronie mam formularz ktorego zadaniem jest wyszukanie w bazie danych samochodu o parametrach jakie sobie wybiore.
Jak zrobic cos takiego zeby po wybraniu np marki toyota w tym samym formularzu tylko ze w SELECT z modelami automatycznie pojawily sie TYLKO modele dostepne dla tej marki samochodu prosze o pomoc smile.gif
spenalzo
Dla każdego modelu przygotuj liste, zapisz ją na stronie (jako ukrytą) a po wybraniu z listy głównej modelu wyświetl odpowiednią listę.
enceladus
Możesz jeszcze robić update w ukrytej ramce, która do parenta załaduje listę marek wybranego producenta. Może to okazać się lepsze od metody spenalzo w sytuacji gdy będzie sporo kategorii. Przy dużej bazie ładowanie wygenerowanych tablic może spowalniać otwieranie strony, metoda z ukrytą ramką zminimalizuje ilość przesyłanych danych. Wybór należy do Ciebie smile.gif
tooled
jakie listy? wszystkich modeli dla kazdej marki czy jak?
te modele maja byc dodawane przez ludzi - jakby ogloszenia i beda do bazy trafiac do tej samej gdzie jest marka - potem model -dane - cena itd itd
mam 8 selectow w formularzu - pierwszy to MARKA - wybieram fiata i w drugim - MODEL - pojawiaja mi sie wszystkie modele jakie tylko sa zamieszczone w ogloszeniach dla marki fiat....
ta baza bedzie sie rozrastac i to ma byc automatycznie ...nie rozumiem co z tymi listami mialbym zrobic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.