Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
stroju
mam taki problemik, że nie wiem jak można, i czy w ogóle można zablokować jakoś katalog, że jak ktoś podaje link komuś to nie można z tego katalogu ściągnąć pliku, ale z kolei jak przez skrypt php przekierowuje na dany plik w tym katalogu to wtedy będzie można go pobrać. ogólnie to mam na myśli przekierowania w systemie downloadu, a wiadomo że linki będą surfować po jakiś forach itd, a nie będzie zliczać wtedy choćby pobrań
erix
Widziałbym tu dwa wyjścia:
  1. albo blokujesz odczyt katalogu via .htaccess i dane ładujesz przez skrypt
  2. blokujesz jak wyżej, ale te, które nie pasują do reguły np. <token>-plik.zip. Przy rozpoczynaniu pobierania tworzysz dowiązanie symboliczne do właściwych plików. Potem sprzątasz te, które są starsze niż np. doba, aby nikt więcej nie mógł skorzystać z tych samych tokenów
stroju
nom tylko na tym się nie znam za bardzo i nie wiem co wpisać do tego pliku .htaccess, bo to rozwiązanie jest dobre
erix
Wyszukiwarka (nawet forumowa): mod_rewrite.
stroju
nie do końca rozumiem to co czytam, poza tym w przykładach jakie znalazłem nie mogę się doszukać bezpośrednio mojego przypadku

byłby ktoś w stanie mi to wytłumaczyć??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.