witajcie!

Męcze się już parę godzin. Szukałem i na forum i google. Jednak to co znalazłem nie oswieciło mnie tak więc postanowiłem poprosić o pomoc.

Chciałbym zrobić dwa rozwijane pola select z tym że zawartosć drugiego była by uzależniona od wyboru z pierwszego selecta. Zeby było prościej dane z obu selectów mają być pobierane z sql. Wiem jak wyświetlić dane w liscie rozwijanej jednak nie wiem jak zrobić żeby wybór z pierwszego wpływał na zawartość pierwszego.

Podam jeszcze schemacik tebelki i zapytania które ja napisałem:
Kod
<BR>TABLE `kategorie` (<BR>  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,<BR>  `nazwa` text NOT NULL,<BR>  `pod` int(11) NOT NULL default '0',<BR>

pod jest to podkategoria Jeśli 0 to kategoria jest główna jesli natomiast jakaś liczba rózna od 0 to ta liczba oznacza kategorię główną do której przypisana jest podkategoria.

Ok tak więc powiedzmy robie sobie selecta składającego sią z kategorii głównych a więc:
Kod
<BR>$Query='SELECT * FROM kategorie WHERE pod="0"';<BR>$result = mysql_query($Query) or die (mysql_error());<BR>while ( $row = mysql_fetch_array($result))<BR>{<BR>echo'<option value="'.$row['id'].'">'.$row['nazwa'].'</option>';<BR>}<BR>?></P> <P></select>

No i teraz chce żeby był drugi select w którym dane będą zależne od wyboru w pierszym.
Zapytanie bym miał powiedzmy takie:
Kod
<BR><select name="podkat"><BR><option value="0">Wybierz podkategorie</option></P> <P><?<BR>$test=$row['id']; <---- Tutaj dałem dla przykładu żeby było wiadomo o co mi chodzi<BR>$resul2 = mysql_query("SELECT * FROM kategorie WHERE pod='$test'");</P> <P>$result2 = mysql_query($Query2) or die (mysql_error());<BR>while ( $row1 = mysql_fetch_array($result2))<BR>{<BR>echo'<option value="'.$row1['id'].'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;'.$row1['nazwa'].'</option>';<BR>}<BR>?></P> <P></select><BR>

Proszę o pomoc. Czy w js czy w ajaxie czy jakoś inaczej mi jest to obojętnie. Ważne by działo się to raczej bez odświeżania strony.