Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Zmiejszanie i zwiększanie zmiennej z tablicy...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DREEMus
Otóż mam zmienną $row w której mam tablice z bazy na temat pewnego ogłoszenia.

Chodzi mi jedynie o to żeby zmienną $row['id'] = 37, zmiejszyć o jeden i potem zwiększyć o jeden.

Przykład:
  1. <a href="ogloszenie.php?ogloszenie=<?php print ($row['id']--); ?>">Poprzednia oferta</a>
  2. <a target="_blank" href="print.php?ogloszenie=<?php echo $row['id'] ?>">Wersja do druku</a>
  3. <a href="oglodzenie.php?ogloszenie=<?php echo ($row['id']); ?>">Następna oferta</a>

Jak to zrobić? Bo teraz w Poprzednia > 37, Do druku > 36 i Następna > 36

PS. Dobra zrobiłem to tak ...
  1. <a href="ogloszenie.php?ogloszenie=<?php $row['id']--; echo $row['id']; ?>">Poprzednia oferta</a>
  2. <a target="_blank" href="print.php?ogloszenie=<?php $row['id']++; echo $row['id']; ?>">Wersja do druku</a>
  3. <a href="oglodzenie.php?ogloszenie=<?php $row['id']++; echo $row['id']; ?>">Następna oferta</a>
erix
A po co tyle kodu?
  1. <a href="ogloszenie.php?ogloszenie=<?php echo --$row['id']; ?>">Poprzednia oferta</a>
  2. <a target="_blank" href="print.php?ogloszenie=<?php echo ++$row['id']; ?>">Wersja do druku</a>
  3. <a href="oglodzenie.php?ogloszenie=<?php echo ++$row['id']; ?>">Następna oferta</a>
DREEMus
Dziękuje ślicznie exclamation.gif
no_face
Zadany problem rozwiazany, ale pojawia sie powazniejszy.

Robiac to tak jak Ty to robisz, skazujesz sie na niebyt winksmiley.jpg

Co w czasie gdy np skasujesz ogloszenie, w tym czasie majac kolejne wpisy w bazie np 37, 38, 39, kasujesz 37, i z ogloszenia 38 przechodzisz do poprzedniego czyli 37, ktorego nie ma?
DREEMus
Cytat(no_face @ 13.01.2009, 17:16:23 ) *
Zadany problem rozwiazany, ale pojawia sie powazniejszy.

Robiac to tak jak Ty to robisz, skazujesz sie na niebyt winksmiley.jpg

Co w czasie gdy np skasujesz ogloszenie, w tym czasie majac kolejne wpisy w bazie np 37, 38, 39, kasujesz 37, i z ogloszenia 38 przechodzisz do poprzedniego czyli 37, ktorego nie ma?

Ogłoszenia muszą zostać już na zawsze ...
Jedyne co się dzieje, oznaczam ogłoszenie 37 jako "zawieszone" lub "nieaktualne", ale wpis że takowe było, musi zostać

Ale dzięki za "troske" ;D

PS. Jeżeli by tak było tzn. kasowanie ogłoszeń ... wystarczy pętla winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.