Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP,MySQL]Dodawanie rekordu do bazy i sprawdzenie przy tym kilku rzeczy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
walldeck
Witam.

Dodaje rekord do bazy prawidłowo, lecz chciałbym przy tym sprawdzić czy istnieje imię i nazwisko w bazie żeby kolejna osoba nie duplikowała nazw. I kolejna rzecz to sprawdzenie czy wszystkie rekordy wpisane do formularza są uzupełnione.

Wyrzeźbiłem coś takiego, dodaje rekord ale tych warunków coś nie sprawdza co mam w kodzie.
Nie wiem wogole czy dobrze je zrobilem wiec jakby co prosze o korekte i pomoc.

Dzięki

1. <?php
  2. include("function.php");
  3. $imie=htmlspecialchars($_POST['imie']);
  4. $nazwisko=htmlspecialchars($_POST['nazwisko']);
  5. $kod_pocztowy=htmlspecialchars($_POST['kod_pocztowy']);
  6. $miejscowosc=htmlspecialchars($_POST['miejscowosc']);
  7. $ulica=htmlspecialchars($_POST['ulica']);
  8. $numer_mieszkania = htmlspecialchars($_POST['numer_mieszkania']);
  9.  
  10. if(!empty($imie) || ($nazwisko) || ($kod_pocztowy) || ($miejscowosc) || ($ulica) || ($numer_mieszkania)){
  11.  
  12. $q = mysql_num_rows(mysql_query('SELECT imie FROM osoby WHERE ("$imie"=imie)'));
  13. if ($q>0) {
  14. echo 'rekord istnieje, wpisz inny';
  15. }
  16. else {
  17. $ins = mysql_query("insert into osoby (imie,nazwisko,kod_pocztowy,miejscowosc,ulica,numer_mieszkania)values('$imie','$nazwisko','$kod_pocztowy','$miejscowosc','$ulica','$numer_mieszkania')");    
  18.  
  19.  
  20.  
  21. }
  22. if($ins) echo "Rekord zostal dodany poprawnie";
  23.    else echo "Blad nie udalo sie dodac nowego rekordu";
  24.    echo mysql_errno() . ": " . mysql_error() . "\n";
  25. }
  26.  
  27.  
  28.  
  29.  
  30.  
  31.  
  32. ?>

Po wykonaniu tego kodu mam komunikat że rekord został dodany poprawnie pomimo iż imie jest to samo.
kefirek
A zobacz tak
  1. <?php
  2. $q = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT imie FROM osoby WHERE imie='$imie'"));
  3. ?>

Oraz tutaj zamienił bym || na && by sprawdzał czy wszystkie pola nie są puste czyli
  1. <?php
  2. if(!empty($imie) && ($nazwisko) && ($kod_pocztowy) && ($miejscowosc) && ($ulica) && ($numer_mieszkania)){
  3. ?>
walldeck
Stary rispect, szacun czy cokolwiek tam jeszcze sie gada biggrin.gif
Działa idealnie.
Wielkie dzięki za taką szybka odpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.