siewca
16.01.2009, 10:42:19
Mam pytanie. Wczoraj skończyłem serwis z systemem zarządzania (dodawanie ofert o nieruchomościach). Miałem parę przykładowych ofert. Wszystko było ok z polskimi znakami, do dzisiaj.
Mianowicie odpalam dziś wirtualny serwer (używam VertrigoServ) a tu krzaczki. Nic przecież nie kombinowałem z bazą, wszystko mam na utf8_general_ci. Pozmieniały się wszystkie polskie znaki w bazie na krzaczki. Nie zależy mi na zawartości bazy, ponieważ i tak klientowi stawiam pustą.
Wie ktoś może co mogło być przyczyną? Może to wina VertrigoServ?
Chrom
16.01.2009, 11:52:57
przed zapytaniem daj:
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
JoShiMa
16.01.2009, 12:15:53
Sprawdź ustawienie domyślne kodowania dla serwera może trzeba
wymusić odpowiednie kodowanie w skrypcie.
siewca
16.01.2009, 12:36:03
Domyślne kodowanie na serwerze mam UTF-8 Unicode (utf8)
Wpisanie mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); nic nie daje. To raczej w bazie jest problem, bo tam poznikały polskie znaki bez powodu. A jak daję nową ofertę to w niej już jest ok.
Może powinienem zmienić kodowania w bazie? Chcę zapobiec takiemu wypadkowi w przyszłości, jak będzie w serwisie dużo ofert, a tu nagle pyk, krzaczki. Jak bym był pewny że to wina VertrigoServ i że serwery na home.pl tak nie odwalają to bym to olał.
erix
16.01.2009, 18:08:13
Bo trzeba wstawić od nowa te dane poprzedzając je zmianą kodowania dla połączenia. Dlatego nowe są dodawane prawidłowo, a stare zakrzaczone.
siewca
16.01.2009, 19:10:12
To że trzeba to wiem. Chodzi mi o to, co spowodowało nagłe zniknięcie polskich znaków w bazie? Przecież nic nie zmieniałem.
O i jeszcze, co dziwne, czasem jak odświeżałem stronę polskie znaki się pojawiały, ale po ponownym odświeżeniu znikały i znowu były krzaki.
JoShiMa
19.01.2009, 09:56:00
Cytat(siewca @ 16.01.2009, 21:10:12 )

To że trzeba to wiem. Chodzi mi o to, co spowodowało nagłe zniknięcie polskich znaków w bazie?
Nieprawidłowo wykonany eksport?
siewca
19.01.2009, 10:37:01
Nie robiłem żadnego eksportu. Moim zdaniem to wina VertrigoServ. Nie ma co dalej ciągnąć tego tematu.
JoShiMa
19.01.2009, 10:40:52
Sądziłam, że kiedy napisałeś:
Cytat
Mianowicie odpalam dziś wirtualny serwer (używam VertrigoServ) a tu krzaczki.
miałeś na mysli odpalenie tej samej bazy na innym serwerze. Coś musiałes w między czasie zmienić. Kodowanie strony, ustawienia apache...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.