sory że tak puźno odpisuję ale dopiero dziś znalazłem czas (w końcu po zaliczeniach ^^)
Cytat(cycofiasz @ 17.01.2009, 10:46:58 )

Dobrze zrozumiałem? Czy to jest wydajniejsze niż dawanie zapytań przy każdym przedmiocie? Ta tablica $oceny z czasem może stać się większa...
to i tak bedzie wydajniejsze od zapytań w pętli do bazy myql - choć bawiąc się bazą sqlite i używając sesji miałbyś podobny efekt

...
ja proponuje dane które "sciągasz" z bazy danych zapisywać do tablicy wielo wymiarowej mniej więcej o takiej konstrukcji:
Kod
Array
(
[$id_przedm] => Array
(
[nazwa_id_przedm] => j.pol
[ocena] => Array
(
[0] => Array
(
[stopien] => 2
[warznosc] => 1
)
[1] => Array
(
[stopien] => 3
[warznosc] => 2
)
)
)
)
głównie dlatego żeby nie przeszukiwać w pętli całej tablicy ocen tylko jakby to posortować.... z kolei jesli tych ocen miało by być multum (za bardzo obciążające pamięć przez operacje na tablicach) to mógłbyś w pętli pobierać większą liczbę tych ocen sortując po id_przedmiotu i korzystając z LIMIT w zapytaniu a potem następna działkę do tablicy pamiętając o zwolnieniu pamięci tego co już się "zoperowało" czyli kasowaniu fragmentów starej tablicy przez urzycie funkcji unset()... pobieranie każdej oceny w petli z bazy to trochu by to spowolniło wszystko (w ostatecznosci jeśli aż tak dużo ocen to porcjami - choć wątpię by było aż tak dużo) i operacja jak już wspomniałem na tablicach - ale jednak pasuje przypisać i operować na tablicy wielowymiarowej żeby nie "przelatywać i sprawdzać" w pętli za każdym razem tych ocen - poprostu posortować podczas wpisów do tablicy i operować jakby to nazwać na "podtablicach"...
jeszcze raz przepraszam że tak puźno odpisuję i o ile to przeczytasz mam nadzieje że zrozumialeś - przegladam tematy w których się wypowiadam więc jeśli coś napiszesz to za jakiś czas znowu tu zajrzę

PS.
przez
$id_przedm mam na myśli te cyferki dla przedmiotu (można by w sumie dac inna konstrukcję i odrazu nazwę przedmiotu tutaj zamiast wewnątrz tego fragmentu tablicy ale jak już kto woli

- pozatym chcący tu odrazu dawać nazwę przedmiotu to pasowało by trzymać w pamięci podczas przepisywania ocen tablicy z przedmiotami i przeszukiwać żeby zamiast id_przedmiotu pod ocenami urzywać nazwy przedmiotu - ale raczej to wiele nie zmieni

... czyli dla 2 przedmiotów takich co masz mniej więcej tablica wyglądała by tak:
Kod
Array
(
[1] => Array
(
[nazwa_id_przedm] => j.pol
[ocena] => Array
(
[0] => Array
(
[stopien] => 10/20
[warznosc] => 1