Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]dodawanie podstron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam mam takie pytanko napisałem sobie skrypcik do edycji podstron tylko że na sztywno muszę podawać adresy do plików a chciałbym aby skrypt sam dodawał sobie podstrony w trakcie tworzenia dodatkowych podstron czy jest jakaś funkcja która tworzy pliki html na serwerze questionmark.gif
tomsi
Nie rozumiem do końca.
Jest funkcja serwera PHP_SELF, która pobiera Ci aktualną nazwę.
dave666
chodzi mi o to żeby strorzyć skrypt który dodaje do katalogu strony np strona.php
mozna to zrobić tak jak dodaje sie pliki txt ale tez chodzi o to aby automatycznie skrypt edycji plików widział nowo dodane podstrony i wyświetlał je w menu
Strarus
A nie lepiej dodawać dane do bazy i je potem wyświetlać na stronie w postaci site.pl/temat.php?temat=2 questionmark.gif Rozwiązanie znane z php-fusion, bardzo funkcjonalne i potem łatwo edytować smile.gif
tomsi
Dokłądnie jak pisze ~Strarus w skrypcie gdzie tworzysz plik dodaj dodawanie do bazy i tam dodaj do menu link (strona.php), nazwę którą chcesz żeby widział użytkownik w menu i np do kolumny (dostepne) wstawiaj 1, gdzie 1-widzi 0-niewidzi użytkownik. Oczywiście daj ID jako autoinkrementacja.
dave666
No niby racja ale jak ktoś nie chce korzystać z bazy danych to innej opcji nie mam fuck ;/
Strarus
Zauważ, że korzystanie z bazy danych daje Ci ogromne pole manewru. Możesz zrobić praktycznie wszystko. Dlatego polecam Ci bazę danych smile.gif
tomsi
Po raz kolejny zgodzę się z ~Strarus. Baza danych jest prosta w obsłudze i daje swobodny i łatwy dostęp do danych. Jeżeli nie chcesz używać bazy danych to na tej samej zasadzie pobaw się z plikami. Do jednego pliku wrzucaj linki (strona.php) do drugiego nazwy kategorii menu i funkcją pobieraj je wszystkie tak żeby tworzyły kategorie menu.

Strasznie dużo roboty i kręcenia, ale się da smile.gif
Strarus
Poza tym w razie chęci archiwizacji danych, zapisanie bazy zajmie Ci góra minutę, zaś zebranie wszystkich plików - dużooo więcej. Pamiętaj o kwestii bezpieczeństwa. Operacje na plikach wiążą się z pewnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem strony. Praca z bazami nie jest może banalna ale nie jest to coś niemożliwego, poza tym rzeczy niemożliwe wymagają tylko nieznacznie większego nakładu pracy haha.gif
ziolo
dave666

Bazy danych są praktycznie konieczne, jeśli chcesz coś tworzyć dynamicznie.

Przy pomocy jednego pliku php, możesz stworzyć serwis mający tysiące podstron.
Dodatkowo jak coś poczytaz o htaccess to przy pomocy tego narzędzie będzie to wyglądało tak jakby faktycznie to były podstrony html:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.