Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Błędne kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blandzi
Na stronie mialem ustawione kodowanie znaków na "windows-1250" na stronie wszystko mi sie ładnie wyświetlało do momentu kiedy nie zrobiłem podstrony z możliwościa wysyłania meila do mnie. I chodzi o to że jak ktoś w tresci meila wpisze polskie litery to jakby kodowanie nie działa i przychodzą mi na meila "krzaczki" jak to naprawic? Trzeba gdzies w skrypcie wysyłania podać kodowanie na nowo? Próbowałem jeszcze zmieniać kodowanie na utf-8 albo iso-8859-2 ale wtedy nie tylko na meila dochodzą "krzaczki ale także pojawiaja sie na stronie. Co do tego skryptu to wysyłam to tak:
Kod
<?php
$mailTo = "blandzi@tlen.pl";
$mailSubject = $_POST['temat'];
$mailHeaders = $_POST['mail'];
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
$mailBody = $_POST['wiadomosc']." Ip i host: ".$ip;
if( !empty( $mailSubject ) && !empty( $mailBody ) && !empty( $mailHeaders ) ){
mail($mailTo, $mailSubject, $mailBody, $mailHeaders);
echo ('Twoja wiadomość została wysłana postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.<br>');
echo ('Możesz wybrać <a href = wiadomosc.php> powrót do formularza</a> lub <a href = index.php> powrót do strony głównej.</a>');
}
else {
echo('Wysyłanie zakończone niepowodzeniem. Uzupełnij wszystkie pola.<br>');
echo('Możesz <a href = wiadomosc.html> spróbować jeszcze raz</a> lub <a href = index.html> powrócić do strony głównej.');
}
?>
EarthCitizen
Może zapoznaj się z bardziej zaawansowanymi i wygodniejszymi metodami wysyłania maili, na początek proponuję klasę PHPMailer http://phpmailer.codeworxtech.com/. W google znajdziesz wiele przykładów użycia itd. Poza tym nie spotkałem się jeszcze z problemami w kodowaniu np klient www ok, outlook/thunderbird źle... używając tej klasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.