Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lokalizacja pojazdów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mkdes
Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z lokalizowaniem pojazdów i oprogramowaniem zintegrowanym z PHP (możne jakieś API)?
Chodzi o możliwość sprawdzania pozycji samochodu, np. odpytaniem poprzez SMS z telefonu. Odpowiedź systemu również SMS-em na numer telefonu. Ale także żeby można było odebrać kopię takiego SMS-a do skryptu. Aby potem już obrabiać go w skrypcie PHP.
wrzasq
samo oprogramowanie tutaj nie wystarczy musisz miec jakis sprzet ktory odiberze ci SMS i przekaze jesli nie bezposrednio do programu, to chciaz do sieci internet/intranet. jednym slowem potrzebujesz jakas sprzetowa bramke GSM -> TCP/IP, innej opcji nie ma, tak po prostu to uslugi w fizycznie odrebnych sieciach.
starach
Temat mnie trochę zaciekawił. Zna ktoś jakąś nazwę takiej centrali GSM ( chyba dobrego określenia użyłem ) lub dostawcę. Ewentualnie warunki funkcjonowania takiej maszyny w sieci GSM. To znaczy czy trzeba coś dogadywać z operatorami telefonii komórkowej?
EarthCitizen
Samo odebranie smsów można zrobić w PHP + API Multiinfo Plus GSM... Musiałbyś jeszcze mieć patent na lokalizację... Wiem, że kiedyś w jeszcze Idei była taka usługa w taryfach biznesowych, dzięki której można było sprawdzić lokalizację telefonu pracownika lub znaleźć najbliższy hotel itd... Więc może któryś z operatorów dalej to posiada...
mkdes
Cytat(EarthCitizen @ 22.01.2009, 01:34:47 ) *
... dzięki której można było sprawdzić lokalizację telefonu pracownika ...

To musi być usługa lokalizacji dowolnego telefonu (oczywiście musi wyrazić zgodę). Bo w większości będą to komórki kierowców zewnętrznych firm transportowych.
bogdan89
najlepiej zaopatrzyć samochody lokalizatory przez GPS, takie urządzenie pobiera pozycję z satelity GPS, a następnie wysyła na dowolny serwer współrzędne geograficzne poprzez GPRS, co jakiś określony czas.
Plus tego jest taki, że masz dokładną pozycję kierowcy, co np. w sieciach GSM może być różnie, czasem pokaże ci okrąg o promieniu 2 km.
Minus to koszt takich urządzeń, chociaż wydaje mi się, że w utrzymaniu będzie tańsze... chociażby, że wysłanie max. 5 kb kosztuje raczej mniej niż wysłanie SMS.

Połączenie takiego czegoś z PHP już nie powinno stanowić większego problemu, bo wszystko co potrzebne (współrzędne) masz już na serwerze. Więc wystarczy podać współrzędne Google Maps i wyświetlić dokładną pozycję.
EarthCitizen
Cytat
lokalizatory przez GPS, takie urządzenie pobiera pozycję z satelity GPS, a następnie wysyła na dowolny serwer współrzędne geograficzne poprzez GPRS, co jakiś określony czas.

A znasz jakiś konkretny model/zestaw urządzeń, które wyślą mi te współrzędne na serwer?
bogdan89
Cytat(EarthCitizen @ 22.01.2009, 09:42:16 ) *
A znasz jakiś konkretny model/zestaw urządzeń, które wyślą mi te współrzędne na serwer?

http://polphone.pl/u/p2720_KJJ3_GPS_Tracker.php
Sabistik
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=108575
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.