Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rico25
więc chce założyć stronę ja yoyo.pl i chce zrobić rejestracje użytkowników i tu pytanie, jak ?
Mam już swój szablon i chce tam wsadzić właśnie logowanie, jestem zielony i prosze o pomoc
piotrooo89
to chcesz zrobić rejestracje czy logowanie? logowanie masz tu
pyro
Cytat(rico25 @ 22.01.2009, 15:31:30 ) *
więc chce założyć stronę ja yoyo.pl i chce zrobić rejestracje użytkowników i tu pytanie, jak ?
Mam już swój szablon i chce tam wsadzić właśnie logowanie, jestem zielony i prosze o pomoc

Jedyne co możesz teraz zrobić to zapoznać się z podstawami PHP/MySQL (lub innych tongue.gif), lub ewentualnie komuś to zlecić za $$$. Poza tym w google jest dużo artykułów typu "piszemy rejestrację". Wystarczy tylko chcieć poszukać.
rico25
pyro, szukałem na google i znalazłem pare takich artykułów lecz są one nieczytelne (wedlug mnie) na HTML znam się na Bazie danych też
Po co mi same logowanie ? haha.gifD
Chce zrobic logowanie oraz rejestracje
pyro
Cytat(rico25 @ 22.01.2009, 15:36:25 ) *
pyro, szukałem na google i znalazłem pare takich artykułów lecz są one nieczytelne (wedlug mnie) na HTML znam się na Bazie danych też
Po co mi same logowanie ? haha.gif D
Chce zrobic logowanie oraz rejestracje

@rico25, założyłem, że każdy czytelnik jest na tyle inteligentny, że wpadnie na to, że rejestracja i logowanie są ze sobą powiązane i powinny się znaleźć w tej samej implementacji.
rico25
Pyro, wybacz mi że niejestem taki mądry jak ty lecz niekażdy zna się na wszystkim, potrzebuje tych kodów ponieważ muszę zrobić logowanie i rejstracje na szablonie który już jest ściągnięty, jeżeli ktoś będzie chciał poświęcić 10min i wytłumaczyć to prosto na chłopski sposób questionmark.gif logowanie i rejstracje
ayeo
Witaj!

To jest forum, a nie kurs programowania. Każdy chętnie Ci pomoże jednak musisz zrozumieć, że żeby zrobić pewne rzeczy najpierw trzeba znać inne. Jeśli więc logowanie opisane w tych artykułach jest dla Ciebie niejasne to znaczy, że powinieneś zacząć od podstaw. Do zrozumienia logowania przyda Ci się wiedza na temat sesji, formularzy i jakiejkolwiek bazy danych. To w sumie wszystko.

Pozdrawiam!
Asmox
To ja dam taki przykład, jak można by to zrobić (oczywiście - bez gotowca)

Na stronie jakiejśtam załóżmy newuser.html robisz sobie formularz

1. <!-- kod strony-->
  2. <form action="<!--skrypt php na który wyślesz dane-->" action="POST">
  3. <!--Tu definiujesz pola formularza, najlepiej w tabeli która trzyma je tak, aby się nie rozleciały.
  4. I koniecznie daj przycisk submit, który wyśle dane!-->
  5. </form>
  6. <!-- kod strony-->

A tu zrób kod skryptu, który odbierze dane z przeglądarki np. newuser.php
  1. <?php
  2. if (isSet($_POST['pole1'])) { /*Sprawdza, czy zostały przekazane dane polom w formularzu*/
  3. $pole1 = $_POST['pole1']; /*W ten sposób odbierasz dane z formularza pole1 to w tym przypadku atrybut name znacznika input*/
  4. }
  5. /*No i kolejno:
  6. 1. Połączenie z bazą danych
  7. 2. Wybranie bazy danych
  8. 3. Sprawdzenie, czy na przykład dane nie istnieją już w bazie
  9. 4. Jeśli nie, to dodanie ich do bazy
  10. 5. Zamknięcie połączenia z bazą
  11.  
  12. No a potem za pomocą header(location) idziesz do strony newusersuccess.html*/
  13. ?>

Jeszcze jest taka metoda, że można dołączyć skrypt sprawdzający dane do samego pliku ze stroną a potem wysłać dane do funkcji w php, ale ja tak nie umiem za bardzo. Może ktoś się wypowie na ten temat, bo bardzo chciałbym tak zrobić.
No a co do logowania to ci podał piotrooo89
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.