Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwa problemy (1.mysql 2. CMS)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SoSiker
Witam, to mój pierwszy post na waszym forum i od razu mam pytanie. A właściwie dwa:
1. Przy pobieraniu danych z bazy [mysql 5.0.67 stosuje porownywanie napisów utf8_general_ci] na stronie zamiast znaków polskich pokazują się '?'. Jak moge to zmienić??

2. Pytanie numer 2: czy istnieje jakiś darmowy CMS do tworzenia portali społecznościowych, ale skierowany tylko do takich celów. Próbowałem Joomli i CB (community buildera) i innych komponentów. Ale nic nie wygląda i posiada funkcjonalności jakich potrzebuje (tworzenia przyjacioł, galerii, wyswietlania newsow dla wybranej grupy uzytkowników)

Dziękuje za odpowiedź.
karis
ad. 1

Ja w swoich projektach koduję dane w base64 dzięki temu nie mam problemów z polskimi znakami bez względu na rodzaj porównywania napisów.

// EDIT

Na stronie powinieneś mieć kodowanie UTF8

ad. 2

Polecam Dolphin'a
SoSiker
Dzięki za tak szybką odpowiedź smile.gif druga odpowiedź wyklucza już tą pierwszą smile.gif dzięki wielkie właśnie tego potrzebowałem smile.gif

Niestety przystosowanie delphina do moich potrzeb okazalo sie zbyt długo trwałe sadsmiley02.gif dlatego ponawiam swoje pytanie, co mam zrobić jeśli kożystając z mysql w wersji 5.0.67 kodowanie ut8_general_ci na stronie utf-8. Więc to samo: niestety polskie znaki wyświetlają się dalej jako '?'. Pracuje lokolanie na xampie blinksmiley.gif
ferrero2
Jako pierwsze zapytanie do bazy danych wyślij to
  1. <?php
  2. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  3. ?>

Upewnij się czy strona posiada stronę kodową UTF (np. w notepad++)
SoSiker
Jesteś wielki Rkingsmiley.png DZIĘKI!!!! zadziałało o dziwo, tylko powiedz dlaczego smile.gif
karis
ustawiasz w ten sposob kodowanie bazy na utf8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.