Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FreeBSD i modem kablowy Motorola SurfBoard 4200 USB
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Mam problem ze znalezieniem sterownikow do SurfBoard'a 4200 USB pod FreeBSD.

Potrzebne mi jest to podczas instalacji systemu (musze go zainstalwoac przez FTPa). Korzystam z tego modemu przez USB i niestety ale instalka nie wykrywa go - z tego co czytalem to nie ma wsparcia dla tego modemu, wiec pomywlalem, ze mozn by skads pobrac sterowniki i zaladowac je podczas instalacji.

Wie moze ktos skad takowe mozna sciagnac, ew. moze istnieje jakis inny spsob na wykrycie modemu kablowego podczas instalacji :?
Seth
Udalo mi sie zainstalowac go przez sieciowke bez USB ale mam jeszcze jedno pytanie
jak doinstalowac modem USB ?

P.S. Jestem kolejnym szczesliwym posiadaczem nie MSowego OSa biggrin.gif
Jabol
jeżeli FreeBSD nie ma wsparcia dla tego modemu, a producent nie udostępnia sterowników, to jedyne co możesz zrobić to poszukać nieoficjalnych (co może się skończyć niepowodzeniem).

Btw. gratulacje
Jabol
OT. @Seth: Ale zes mi smaka narobil z tym fbsd. Ostatnio wlasnie myslalem, ze przyszedlby w koncu czas na update softu, ale na slacku to wszystko jest takie zmudne. I sie przesiadlem. Na FreeBSD 4.9. I kurcze ciezko teraz idzie. Instaluje to juz dobe (4h snu) i jeszcze nie moge na dodatek odpalic iksow (cosik sie z czcionkami dzieje, nie mowiac juz o nvidii, do ktorej bede musial zrekompilowac jadro). Kurcze, myslalem, ze latwiej pojdzie.
Ale sie pomecze i bede mial system latwy do aktualizacji (co prawda z gcc 2.9.45 czy cos okolo), ale zawsze lepiej tak niz kazdy pakiet samemu przekompilowywac winksmiley.jpg.

// albo sie za dwa dni wkurze i zainstaluje 5.2 winksmiley.jpg
Seth
Jezeli nadal instalujesz to przewij to smile.gif

Jest juz wersja 5.2 i tam wszystko sprawnie chodzi - poza tym przekletym modemem USB (bez niego nie moge rozdzielic narazie lacza, wiec musze siedziec na Windzie gdy ktos chce sobie w necie poserfowac tongue.gif).
Jabol
hehe.. w końcu się udało. Ale i tak nie tak jak chciałem, bo mam mozillepl na emulatorze linuxa, bo zwykła albo nie chciała się skompilowac albo chciała innych wersji bibliotek (moje są z portów najnowszych).
Kocurro
Seth z tego co wiem to modemy Motorli mają i USB i wejscie skrętkę questionmark.gif może nie ten model...jeśli masz wejście sieciowe to na co czekasz questionmark.gif
Seth
Hehe... to, ze mam podlaczenie pod sieciowke to wiem. Problem jest jednak w tym, ze mam lokala i moj komp jest jako router. I teraz za pomoca USB mam podlaczenie do netu, a za pomoca sieciowki poalczenie z drugim komputerem.
Wiec jak podlacze pod sieciowke modem to drugi komputer nie bedzie mial netu bo nie mam drugiej karty sieciowej (czy tez dodatkowego routera).

Narazie jednak nie mam czasu tego skonfigurowac jednak znalazem jzu kilka materialow, wiec w olnej chwili przetestuje je smile.gif
Kocurro
Druga karta sieciowa kosztuje około 30 PLN...używana już nawet za 10 zeta kupisz...

no ale...pochwalam próbę zainbstalowania...jak dasz radę to proszę o info jak tego dokonałeś...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.