Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czy jest możliwość sprawdzenia adresu IP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaotzin
Zastanawiam się nad mozliwością sprawdzenia, do kogo należał adres IP osoby wchodzącej, tzn. chciałbym automatycznie sprawdzać czy adres IP należy np. do jakiejś firmy, czy też osoby indywidualnej questionmark.gif Czy da się coś takiego sprawdzić questionmark.gif A jeśli tak to z jakiej bazy danych powinienem skorzystać, tzn. z czyjej smile.gif ? dodatkowo musiałbym sprawdzać IP z całego świata...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś sugestie.
ucho
Np. ripe.net i podobne. Na dobrą sprawę może tam się znaleźć cokolwiek, informacje mogą być sprzed nawet 3-6 miesięcy a żadnych dokładniejszych informacji i tak nigdzie nie znajdziesz =)
yaotzin
Cytat(ucho @ 27.01.2009, 11:32:11 ) *
Np. ripe.net i podobne. Na dobrą sprawę może tam się znaleźć cokolwiek, informacje mogą być sprzed nawet 3-6 miesięcy a żadnych dokładniejszych informacji i tak nigdzie nie znajdziesz =)

a za pomocą PHP jestem w stanie wyciągnąć te informacje z tej strony questionmark.gif
wookieb
A no. Curl.
yaotzin
Cytat(wookieb @ 27.01.2009, 12:01:24 ) *
A no. Curl.

Tak też myślałem że to zaproponujecie smile.gif ale szukałem jakiegoś Web Service czy coś takiego smile.gif Ale dzinks :]

I jeszcze jedno pytanie, bo ripe.net sprawdza adresy tylko z europy, a jest jakaś baza adresów spoza starego kontynentu questionmark.gif

a jest jakaś obszerniejsza baza danych niż ripe.net questionmark.gif
ucho
Pod polem do wyszukiwania są podane linki do organizacji dla pozostałych obszarów. Z whois można także korzystać łącząc się na odpowiedni port, albo po prostu ściągnąć całą bazę z serwera ftp ripe - z tym że pliki są pozbawione informacji o osobach(admini/rejestratorzy, itp.)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.