Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]Problem z wyswietlenie danych z bazy w textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maestro20
Witam mam problem z wyswietleniem rekordu z bazy do pola textarea. Znalazlem na tym forum gotowy skrypt do tego ale niestety nie dziala w moim przypadku pokazuje mi nastepujaca wiadmosc :
"Parse error: syntax error, unexpected '<' in C:\xampp\htdocs\gotowe dzialajace\usuniecie\test2.php on line 7"
jak usune z tej lini ten znak to pokazuje mi ze cos jes nie tak z innym znakiem i tak w kolko
a tu jest skrypt ktory robi mi ten problem
  1. <?php $q = mysql_connect("localhost", "maestro", "xxx") or die('Blad: Nie mozna polaczy´c z MySQL!');
  2. $q = mysql_select_db ('test2') or die ('brak bazy');
  3. $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM `test` WHERE id=6");
  4. $txt = mysql_fetch_assoc ($wynik);
  5. echo<textare name=pole> $txt ['id'] </textarea>
  6. ?>

Prosze o pomoc w tym problemie . Z gory dziekuje za Pomoc smile.gif
Pozdrawiam smile.gif
djstrong
nie możesz mieszać kodu php z html
piotrooo89
pousuwaj tę br'y i wstaw w znacznik [php ] bo już późno i nic nie widać...
maestro20
Sorry zapomnialem i zamiast wpisac [html] wpisalem [code]smile.gif faktycznie za poznaq pora byla wczoraj na pisanie smile.gif
ferrero2
W tym co wkleiłeś brakuje Ci "a" w słowie textarea, u Ciebie jest textare. Pozatym jak pobierasz coś z bazy to nie może być spacji pomiędzy $txt a ['id'].

Ty masz
  1. <?php
  2. echo<textare name=pole> $txt ['id'] </textarea>
  3. ?>

Powinno być
  1. <?php
  2. echo<textarea name=pole> $txt['id'] </textarea>
  3. ?>

Chyba że tak poprostu wkleiłeś a masz inaczej ?
piotrooo89
Cytat(ferrero2 @ 30.01.2009, 08:32:16 ) *
W tym co wkleiłeś brakuje Ci "a" w słowie textarea, u Ciebie jest textare. Pozatym jak pobierasz coś z bazy to nie może być spacji pomiędzy $txt a ['id'].

Ty masz
  1. <?php
  2. echo $txt ['id']
  3. ?>

Powinno być
  1. <?php
  2. echo $txt['id']
  3. ?>

Chyba że tak poprostu wkleiłeś a masz inaczej ?

chyba raczej tak:

1. <?php
  2. echo '<textare name="pole">'. $txt ['id'].'</textarea>';
  3. ?>
maestro20
Niestety dalej tak samo pokazuje przez caly czas jedno i to samo sad.gif
piotrooo89
literówki nie zauważyłem... ale mogłbyś być bardziej spostrzegawczy....

1. <?php
  2. echo '<textarea name="pole">'.$txt['id'].'</textarea>';
  3. ?>
isso
ale co CI wyskakuje, parse error in line 7 ?

// jeżeli ta literówka załatwi sprawę, to ja załamuję ręce... kompletnie ludzie nie czytają co się do nich pisze... skopiować i powiedzieć, że nie działa... :|
ferrero2
Czy ja coś źle napisałem smile.gif questionmark.gif bo nie rozumiem kompletnie kolejnych postów ?
DOdałeś to "a" na końcu słowa textarea ?

edit: okej teraz ja się przyjrzałem smile.gif
tak jak napisał pitroo89 trzeba jeszcze dać połączenie części tekstowej ze zmienną czyli
'..'
Kihol
Polecam jeszcze dodać addslashes, żeby w wypadku gdyby w tekscie były cudzysłowy nam się input nie wysypał :
  1. <?php
  2. echo '<input type="text" name="pole" value="'.addslashes($txt['id']).'"/>';
  3. ?>
maestro20
dzieki piter teraz wszystko dziala bo rano to na szybko wszystko robilem a teraz po koleji i wszytko dziala jak nalerzy dziek wielkie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.