Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kto zna numery IP dialupów i proxów...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Potrzebuję stworzyć jak najbardziej dokłądną listę numerów IP dialupów...w tym zwykłych modemów i Neo+...jest mi to potrzebne z prostego powodu - robię system, który ma blokowaćużywania jednego komputera do logowania na kilka kont w serwisie...ciasteczka odpadają bo da sięje ominąć...każde odpadają inne bajery bo da się je oszukać...

numeru IP nie da sieoszukać...tylko problem w tym, że niektóre numery zmieniają się po każdym połączeniu i muszę je znać...

potrzebwoałbym takzę listę numerów IP wszelkich proxów (anonimowych i nie tylko) oraz wszystkich innych zabawek, które umożliwiałyby osuzkanie systemu...

jeśli ktoś ma takie informacje lub wie skąd je zdobyć to proszę o kontakt...

pozdrawiam
spenalzo
Neostrada
80.50.*.*
80.54.*.*
Bakus
neozdrada ma jeszcze 83.*.*.*
GeoS
Chyba sie w ten sposob nie zabezpieczysz i czemu tylko TP SA??

Elnet, Netia, Energis, Dialog - oni tez maja Dial-Up'y w PL (pelna lista jest daleko dluzsza).

Nie zapominaj o SOCKSach i wielu niepublicznie dostepnych proxy smile.gif

W ten sposob nie zabezpieczysz tego systemu sad.gif
Seth
Nie stosowal bym na Twoim miejscu tylko sprawdzania po IP.
Powineines uzyc kilka technik min. ciastka, sesje, referer itp. Wtedy jest wieksza pewnosc skutecznosci - jednak 100% nigdy nie bediesz mial.
Kocurro
Seth może źle wytłumaczyłem o co mi chodzi...

przeygotoujesystem do obsługi PTC (zarabianie poprzez czyatnie maili)...i z zasadzy w takim systemie panuje reguła, że jeden komputer to jedna osoba...niestety coraz częściej jest to robione na zasadzie jeden IP - jedno konto...a jeśli z jednego IP łaczy się kilka kont to oznacza, że jest to oszustwo (tak działą np. cashcrusader)...

mój system chcę by był tak zrobiony by oceniał pprawdopodobieństwa, że dana osoba kombinuje...

dlatego też potrzebne mi są informacje na temat znanych proxów oraz wszelkich dialupów (nie tylko TPSA ale takze innych...przez czym telenet - dawny elektrim - obiecał mi przesłać informacje co i jak)...

dzięki temu jeśli system zobaczy, że z danego IP będącego dialup'em łaczy się kilka osób to doda mniej punktów w obliczabniu prawdopodobieństwa oszustwa niz w przypadku kilku kont z nie dialupa...

wiem, że można takze korzystać z proxów...dlatego też potrzebujęte informacje...

mogą być także inne kombinacje - sieci domowe, rozdzielanie sygnału itp... - ale na nie znam sposobu...

będę takze w zabezpieczeniach korzystał z cookiesów, sesji oraz dokąłdnych informacji kto keidy się loguje (jeśli w danym momencie są ktywne dwa konta pochodzącego nawet z tego samego IP) to prawdopodobnie mamy do czynienia z dwoma komputerami (sprawdzamy ciasteczka i jeśli w obydwu komputerach są włączone to oznacza, że jest to mniejsza próba oszustwa - bo nigdy nie wiadomo czy te dwa komptuery nie stoją koło siebie)...

jednymi słowy system ma wyliczać prawdopodobieństwo oszustwa...a te dane (dialup, proxy itp) są po to aby osoby, które są uczciwe a korzystają z dialupów, proxów itp, nie były pokrzywdzone...

aha i jeszcze jedna kwestia - jest cos takiego jak geoip (za darmo dajabazę danych IP - kraj)...a ma mozę ktos z was inne bazy danych w tej podobie questionmark.gif (np. ip - provider, ip - miasto) lub moze chociaż pomysł jak takie coś stworzyć samemu questionmark.gif powiem szczerze - nie odpowiada mi wizja płacenia 450 $ za każdą kopię mojego skyrptu bo to drastycznie zwiększy jego koszty a tyle właśnie firma maxmind życzy sobie za te bazy
Seth
Teraz wszystko jasne smile.gif

P.S. Proxy jest nieodmienne winksmiley.jpg
Kocurro
Może ktoś by się przyłaczył do tworzenia pełnej darmowej bazy danych numerów ip wraz z informacją o nich - kraj, miasto itp...a także pozostałych...oraz pełnej listy dialupów, proxy itp...questionmark.gif?

PS: wybacz...znów się pogubiłem
Skydance
Super, jak byś zablokował moje IP, to nikt z 400 osobowej firmy już nie mógł by się zalogować, nasz serwer ma na wyjściu jedno IP.
Kocurro
Skydence - źle powiedziałem...ja nie chcę blokować danego numeru IP gdy sie loguje...tylko

zapisać informację, że spod tego ip logowąła się ten i ten użytkownik...a jeśli z jednego ip będzie się logować kilka użytkowników to system uzna to za próbe oszustwa, dlatego też jest mi potrzebna taka lista, aby system wiedział, że pod tym i tym ip może pojawić się kilka różnych komputerów...wtedy musi on polegać na innych znacznikach oszustwa (ciasteczka, konfiguracja itp)...
Skydance
Właśnie o tym mówie, serwer na wyjściu daje wspólne IP, ja się zaloguje, a mó kolega już nie bo Twój system uzna to za próbęoszustwa.
Kocurro
Tak...masz racje...tylko że

jeśli będzie wiedział, że pod tym ip jest np. dialup lub routing...to przyzna jeden punkt...a jeśli nie będzie o tym wiedział to przxyzna np. 10 punktów...do tego dojdajeszcze ciasteczka itp...i w końcowym rozrachunku admin systemu któy będzie korzystał z mojego skryptu będzie widział ile punktów ktoś uzyskał...a co z tym zrobi będzie zależało od niego...

to zawsze admin rządzi, on robi co chce...a system ma za zadanie tylko ułątwić mi wyszukiwanie prób oszustwa...sam system nie będzie nikogo outował ani nic takiego - chyba, że ktoś będzie nei aktywny przez jakiś czas a admin włączy opcję automatycznego outowanie nieaktywnych...
kuxma
Cytat(Prometeus @ 5.02.2004, 01:26:48 ) *
numeru IP nie da sieoszukać...

Ha Ha "nie da sie" widze że DUŻO musisz sie na uczyć
conel
A Ty musisz się nauczyć czytać. Zobacz datę ostatniego postu.

Poza tym, znasz sposób na "zmianę" adresu IP poza proxy, tunelem czy pobraniem nowego adresu z neo? Jeśli tak, chętnie poczytam.

"Początkujący" CHakier w natarciu. Swoją drogą polecam "na uczyć" się słownika, skoro musisz się posługiwać tym językiem.
kwiateusz
5 letni temat odkopywac? dajcie se na spokoj, zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.