Seth może źle wytłumaczyłem o co mi chodzi...
przeygotoujesystem do obsługi PTC (zarabianie poprzez czyatnie maili)...i z zasadzy w takim systemie panuje reguła, że jeden komputer to jedna osoba...niestety coraz częściej jest to robione na zasadzie jeden IP - jedno konto...a jeśli z jednego IP łaczy się kilka kont to oznacza, że jest to oszustwo (tak działą np. cashcrusader)...
mój system chcę by był tak zrobiony by oceniał pprawdopodobieństwa, że dana osoba kombinuje...
dlatego też potrzebne mi są informacje na temat znanych proxów oraz wszelkich dialupów (nie tylko TPSA ale takze innych...przez czym telenet - dawny elektrim - obiecał mi przesłać informacje co i jak)...
dzięki temu jeśli system zobaczy, że z danego IP będącego dialup'em łaczy się kilka osób to doda mniej punktów w obliczabniu prawdopodobieństwa oszustwa niz w przypadku kilku kont z nie dialupa...
wiem, że można takze korzystać z proxów...dlatego też potrzebujęte informacje...
mogą być także inne kombinacje - sieci domowe, rozdzielanie sygnału itp... - ale na nie znam sposobu...
będę takze w zabezpieczeniach korzystał z cookiesów, sesji oraz dokąłdnych informacji kto keidy się loguje (jeśli w danym momencie są ktywne dwa konta pochodzącego nawet z tego samego IP) to prawdopodobnie mamy do czynienia z dwoma komputerami (sprawdzamy ciasteczka i jeśli w obydwu komputerach są włączone to oznacza, że jest to mniejsza próba oszustwa - bo nigdy nie wiadomo czy te dwa komptuery nie stoją koło siebie)...
jednymi słowy system ma wyliczać prawdopodobieństwo oszustwa...a te dane (dialup, proxy itp) są po to aby osoby, które są uczciwe a korzystają z dialupów, proxów itp, nie były pokrzywdzone...
aha i jeszcze jedna kwestia - jest cos takiego jak geoip (za darmo dajabazę danych IP - kraj)...a ma mozę ktos z was inne bazy danych w tej podobie

(np. ip - provider, ip - miasto) lub moze chociaż pomysł jak takie coś stworzyć samemu

powiem szczerze - nie odpowiada mi wizja płacenia 450 $ za każdą kopię mojego skyrptu bo to drastycznie zwiększy jego koszty a tyle właśnie firma maxmind życzy sobie za te bazy