Krzychur
5.02.2004, 10:38:03
Mam takie pytanie. Wydaje mi się, zę jestem pewny ale chce się upewnić. Neostrada to jest łącze 512 kilobitowena sekundę? Chyba tak. A tak przy okazji mój kolega leszcz mówi, że to ejst 512 kiloajtów na sekundę a prędkość ściągania to jest 512 kilobajtów podzielone przez 8. Według mnie t osąbity a bit to 1/8bajta więc stąd ta szybkość pobiernia..
enceladus
5.02.2004, 10:48:33
bajt = 8 bitów =>
1B = 8b =>
1kB = 1024B = 8192b
1MB = 1024kB = 1048576B = 8388608b
neostrada: 512kb/s = 524288 b/s = 65536 B/s = 64 kB/s
modem: 56kb/s = 57344 b/s = 7168 B/s = 7 kB/s
SDI: 115,2 kb/s = 117964,8 b/s = 14745,6 B/s = 14,4 kB/s
Krzychur
5.02.2004, 10:50:08
ok dzieki przeliczac to ja umie ale teraz odrozniam b od B
kszychu
5.02.2004, 11:32:27
Cytat
Neostrada to jest łącze 512 kilobitowena sekundę?..
Tak, ale tylko w jednym kirunku; do ciebie. Jak coś wysyłasz to jest mniej.
CyklOP
5.02.2004, 14:47:14
W necie 1 bajt to 10 bitow, bo do tych 8 dochodzą 2 pakiety kontrolne czy cos w tym stylu, dlatego wlasnie realna predkosc na SDI jest maxymalnie 11,5 KB (115 kb) i nigdy ci ponad tą wartość nie wyjdzie
Krzychur
5.02.2004, 14:51:15
A ja ci mowie ze czasami nawet wartosc moze byc podana w kilku MB. Wysylajac pliki w totalu zatrzymal sie na chwile a potem wyskoczyl z taka predkoscia... Ale zapewnie dla tego ze przez ten niewidomy czas pracowal.
s_w_ir
5.02.2004, 15:20:52
Powiem Ci
enceladus że mnie oświeciłeś i dzięki Tobie wiem że mam bardzo szybkie połączenie modemowe. Dzięki
enceladus
5.02.2004, 15:36:38
Cytat
Powiem Ci
enceladus że mnie oświeciłeś i dzięki Tobie wiem że mam bardzo szybkie połączenie modemowe. Dzięki

Nie wiem czy to był docinek - aczkolwiek pragnę zwrócić uwagę że do JavaScriptu nie jest potrzebna virtualna maszyna javy (
s_w_ir powinien wiedzieć o co chodzi)
enceladus
5.02.2004, 15:40:00
Cytat
W necie 1 bajt to 10 bitow, bo do tych 8 dochodzą 2 pakiety kontrolne czy cos w tym stylu, dlatego wlasnie realna predkosc na SDI jest maxymalnie 11,5 KB (115 kb) i nigdy ci ponad tą wartość nie wyjdzie

Nie w necie tylko na łączu szeregowym i to zależnie od tego jak je sobie skonfigurujesz - bit stopu, parzystości. najczęstsza konfiguracja to 8N1 czyli 8 bitów danych, bez bitu parzystości, z 1 bitem stopu.
s_w_ir
5.02.2004, 16:29:52
Cytat
Nie wiem czy to był docinek
Nie, ja naprawde nie wiedziałem do tej pory jak to jest z tymi kilobitami i bajtami, znaczy nie wiedziałem że szybkość łącza jest podawana w kilobitach.
Cytat
(s_w_ir powinien wiedzieć o co chodzi)
s_w_ir nie ma zielonego pojęcia czego to się tyczy

(samo stwierdzenie rozumiem, ale nie wiem dla czego do mnie to kierujesz?)
Krzychur
5.02.2004, 16:32:09
Dobra koczmy temat pytanie zostalo rozwiazane.
PS. chcialbym miec lacze 512 kilobajtów na sekunde...
enceladus
5.02.2004, 17:09:55
Cytat
s_w_ir nie ma zielonego pojęcia czego to się tyczy

(samo stwierdzenie rozumiem, ale nie wiem dla czego do mnie to kierujesz?)
Chodzi o to co masz napisane na stronie którą podajesz w sygnaturze.
s_w_ir
5.02.2004, 17:38:19
Cytat
Chodzi o to co masz napisane na stronie którą podajesz w sygnaturze.
Widzisz na tej stronie to moje jest tylko intro( chociaż grafik ze mnie żaden), a resztą zajmuje się kumpel, dlatego też nie wiedziałem, o co Ci chodzi. Przekaże mu Twoje spostrzeżenia. Dzięki. :wink:
Kocurro
5.02.2004, 17:56:18
W neostradzie masz maksymalnie 512...tak naprawdę to masz gwarantowane 32 kilobity na sekundę, które będziesz miał a cokolwiek ponadto to tylko jeśli linia będzie wolna...
Ponadto czasami przy ściaganiu, wysyłaniu itp są osiagane teoretycznie większe prędkości, szczeólnie za windowsie, jest to spowodowane błędnym obliczaniem czasu w windowsie - gdy sprawdzisz w zegarkiem w ręku to zdarza się na każde 10 minut pobierania wskazanych przez Windows przypada 11 minut czasu rzeczywistego...oprócz tego dochodzą te czasy spowolnienia...
Kolejna sprawa to taka, że na neo+ nie będziesz miał 512 kbaudów (mimo iż tyle podają)...chyba, że będziesz jednym z pierwszych użytkowników lub infrastruktura będzie odpwoiiednio rozbudowana...
NAJWAŻNIESZE !!!
Zawsze patrz na to jakie masz pasmo gwarantowane w umowie (to jest chyba CIR - ale nie jestem pewien)...bo to jest transfer jaki musisz mieć zgodnie z umową a jak nie masz to możesz domagać siezwrotu kosztów...w neo+ z tego co wiem bło (nie wiem jak jest teraz) CIR wielkosci 32 kbaudów...a przecietna prędkość realna (nie ta wskazywana przez Wina tylko prawdziwa) wynosiła 128-256 kbaudów na sekundę...
PAMIĘTAJ !!!
Przepustowosć to maksymalna prędkość jaką otrzymasz tylko i wyłacznie gdy będziesz miał szczęście...CIR to przepust minimalny jaki masz gwarantowany...
Jeśli CIR jest np. 32 kbaudy to na 10 użytkwoników jest podstawiane łącze 320 kbaudów (w rzeczywistoście najczęściej 512 kbaudów, czasami jak infrastruktura pozwala to łacze 10 Mbauów) co daje ni mniej ni wiećej tylko tyel, że jeśli inni nie pobieraja to Ty masz dużą prędkosć a jeśli pobierają to otrzymujesz odpowiedni procent...
PODSUMOWUJĄC
Neo+ nie nadaje się na powazne serwery z powodu niskiego CIR...
Lepiej wziąć jakieś łącze DSL gdzie z zasady są większe CIR'y...
Aha i jeszcze jedno....
Czasmai przesyłane dane są kompresowane systemowo i sprżetowo po drodze....dzięki czemu automatycznie transfer się zwiększa...porównaj np. prędkości przy przesyłaniu z tego samegho serwera dwóch 100 mb plików...jednego na fest spakowanego zipem a drugiego tekstowego z dowolną zawartością ale tekstem...różnica jest taka, że plik tekstowy ma o wiele większy transfer... <- doświadczenie praktyczne powtarzane wiele razy...
Pozdrawiam i przepraszam jeśli coś namieszałem lub gdzieś się pomyliłem (waruki korzystania z neo+ się bardzo szybko zmieniają...infrastruktura także a ja nie siedzę w tym na bieżąco, jedynie piszę to co pamiętam sprzed pół orku kiedy w tym pracowąłem)...
Kocurro
5.02.2004, 18:00:49
Krzychur ja mam pełne łacze 1024 kilobajty na sekundę...
gdy mam serwer na winie pod nie podłączony to maksymalny transfer wynosi około 400 kilobajtów na sekundę...
w przypadku serwera linuksowego transfer jest pełny tj. około 100 kilobajtów na sekundę...
cąłość psrawdzana na tym samym komputerze -PIII 500 MHz, 128 MB, dysk Seagate 20 GB...uruchomione usługi: apache'a (z pełnym wyposażeniem), sendmail, mysql, ircd, serwer dhcp + serwer DNS...pod ten komputer podpieta jest sieć 10 innych komputerów...
testy były prowadzone na linuksie - Mandrake 7.0 oraz Winie 200 professional...
To są tylko przykąłdowe wyniki - jestem pewien, że nei skonfigurowałem wszystkeigo jak należy i prawdopodobnie udałoby się wycisnąćź z wina lepszy transfer...
spenalzo
5.02.2004, 18:07:16
Taaa ten temat powinien być obowiazkowy, bo niektórzy szaleją z radości jak widzą, że mają 655 kilobajtów na sekunde (tzn. tak twierdzą) :|
Jeszcze jedna ważna sprawa - Mozilla (IE zapewne też) ma możliwość precache (czy predownload, różnie zwą) przy ściąganiu -- np. klikasz na link do pliku, w tym czasie dane są już ściagane, wyskakuje okienko do zapisu dlatego zaraz po zapisaniu pliku może wyskoczyć szokująca prędkość 1 MB/s

(miałem tak na neostradzie).
Kocurro
5.02.2004, 18:12:59
Właśnie o czymś takim jak spenalzo mówi myślałem...
albo np. przy stronach WWW jest możliwosć włączenia kompresji - co przy samym tekście daje olbrzymi transfer...
prawda jest taka, że należy sprawdząć całodobodową przepustowość aby wyciagnąć wnioski jaki się ma przepust...
mi na kazie wskazywało chwilowy przepust rzędu - uwaga 20 MB - tak kazaa wyliczyła i nie błoby w tym nic dziwnego gdy nie to że mój provider na 1000 użytkowników ma łącze o przepustowości 50 MB/s
Kolega troche sie zapedzil z tym CIRem. Za CIR ponad 128 kbps przy laczach stalych typu 2 Mbps placi sie naprawde duzzzooooooo. Czasem znacznie bardziej oplaca sie wziac np. 20 Mbps bez CIRa, niz np. 2 Mbps z CIRem 1 Mbps (swoja droga malo ktory ISP oferuje takie wysokie parametry; zreszta wszystko zalezy od obciazenia lokalnej infrastruktury danego ISP w wezle, do ktorego jestesmy podpinani).
PS Pierwsze slysze, ze TP SA dawala CIRy na Neo/SDI i cala reszte "lacz dla plebsu".
Kocurro
5.02.2004, 21:51:43
GeoS...źle się wyraziłem...
Ja mam łącze 1 Mbit/s i to jest łącze ode mnie do centrali kablówki...system jest tak ustawiony, że mam priorytet przed innymi (jako, żę przygotowuję dla nich portal)...
a to co mówiłem o CIR'ze to to, żeby uważali niektórzy bo tak siękręcą tym, żekupią sobie 512 kb/s neo+ a tu lipa bo CIR jest 32 kbity
tak nm -> w telenergo łącze 2 Mbity z CIR 2 MBity kosztuje 6 tysięcy złotyvh (w tym są koszta obsługi łącza wraz z przyłaczem do sieci ogólnopolskiej)...
spenalzo
5.02.2004, 22:06:07
W sumie nawet przy słabym sygnale i kiepskiej jakości linii osiągam cały czas prędkosć > 60 kb/s - więc nie ma co narzekać na Neostrade (choć troche za droga :|)
Cytat
tak nm -> w telenergo łącze 2 Mbity z CIR 2 MBity kosztuje 6 tysięcy złotyvh (w tym są koszta obsługi łącza wraz z przyłaczem do sieci ogólnopolskiej)...
Masz moze jakis cenniczek :?: Tylko 6000 :?:
Kocurro
6.02.2004, 11:34:46
Niestety nie mam cenniczka...ale tyle płaci firma z któą współpracuję za utrzymanie łącza o długości około 5-10 km z centrali firmy do najbliższej centrali światłowodowej telenergo...całość jest światłowodami puszczona...tylko, że ta firma ma filie w kilkudziesięciu miastach Polski i pewnie dlatego ma tak niskie ceny (wszędzie korzysta z usług telenergo)
Kocurro
6.02.2004, 11:39:09
GeoS te 6 tysięcy to jest abonament miesięczny...nie wiem ile instalacja kosztuje ale z tego co rozwiałem z dyrektorem to koło kilkunastu (chyba coś koło 30) tysięcy złotych...
Ale to i tak się zwróci...
aha i z tą firmą telenergo można spokojnie negocjować ceny - słyszałem że są bardzo za klientem...
Dobrze wiedziec na przyszlosc
scanner
6.02.2004, 13:06:40
Każdu user forum da 5 zeta miesięcznie i możemy iść do telenergo po kabelek... skońcża sie problemy z wolno ładującym się forum
SonGoace
6.02.2004, 13:17:12
NIe chce pisać nowego postu wieczapytam - czy poza stałym ip i pakietami bezpieczeństwa DSL czymś sie jeszcze rózni od NEo+ ? szybkością itd ?
tak
1. uferta biznesowa, czyli oficjalnie wolno dzielić to łącze
2. praktyka pokazuje, że jest stabilniejsze i minimalnie szybsze, ale to subiektwne odczucia, więc nie daję głowy
SonGoace
6.02.2004, 14:52:22
A czy ktoś z was wie czy te 100 Mb konta które oni dodają do DSL ma php ?
Krzychur
6.02.2004, 15:53:59
Ej mam takie pytanie dotyczące bajtów i bitów. Które z nich ma dużą,a które mała literke b?
kwiateek
6.02.2004, 16:01:55
Cytat
Ej mam takie pytanie dotyczące bajtów i bitów. Które z nich ma dużą,a które mała literke b?
Nie wiem czy ty świadomie troll'ujesz ale użyj swoich szarych komórek i poszukaj używając
http://www.google.pl. Czy tak trudno wpisać kilka słów zamiast śmiecić forum takimi tematami / pytaniami?
Pozdrawiam.
Krzychur
6.02.2004, 16:05:44
Kwaituszku kto tu trolluje. Zamiast pisać swojego posta mogles(as) wpisac Bajt =B albo b bit = b albo B...
PS.
Wszystko jest w google więc możesz każdemu co się spyta polecić google... jeżeli by tak było to forum php.pl i każde inne było by nie potrzebne...
kwiateek
6.02.2004, 16:17:35
Cytat
Kwaituszku kto tu trolluje. Zamiast pisać swojego posta mogles(as) wpisac Bajt =B albo b bit = b albo B...
Nie dość, że trollujesz, nie rozumiesz pojęć to jeszcze spamujesz forum.
Cytat
Wszystko jest w google więc możesz każdemu co się spyta polecić google... jeżeli by tak było to forum php.pl i każde inne było by nie potrzebne...
Obowiązkowo do przeczytania lektura:
http://rtfm.bsdzine.org. Masz jakiś dziwaczny tok myślenia.
Nie karmić trolli!
Pozdrawiam.
Krzychur
6.02.2004, 16:19:48
Jak nie chcesz mi odpowiedzieć to nie odpowiadak wogule! Przecież nie każe ci. Zawsze inny dobry użytkownik forum może mi odpowiedzieć na pytanie a nie pisać co innego. Więc dla dobry userów: Jaka wielkość litery ma bajt i bit (b czy
itsme
6.02.2004, 16:29:36
Panowie klotnie i tego typu dyskusje na PW Hydepark to nie smietnik prosze szonowac siebie i moje oczy
Krzychur
6.02.2004, 16:31:10
No moderatorze... Napewno byś wieział i mi odpowiedział ja tylko powtórzyłem pytanie które schowało się na poprzedniej stronie. Inaczej bym nic nie pisał...
itsme
6.02.2004, 17:14:17
Cytat
No moderatorze... Napewno byś wieział i mi odpowiedział ja tylko powtórzyłem pytanie które schowało się na poprzedniej stronie. Inaczej bym nic nie pisał...
chcesz prowadzic ze mna dyskusje to na PW
jezeli chcesz byc w temacie to tutaj
takie sa zasady ja mowie o Waszej dyskusji o obrazaniu sie wzajemnym oraz dziwnych podtekstach ...
powiem brutalnie: wielu bylo ktorym sie to nie podoba jakas czesc z nich dostosowala sie do panujacych zasad i czerpia wiedze od innych jak i innym pomagaja - pozostala czesc juz nas nie odwiedza.
Krzychur
6.02.2004, 17:35:40
Dobra konczmy temat bo sie narobilo. Otworze nowe z nowym pytaniem. I prosze nie pisac ze poszukaj w google bo naprawde wszystko tam jest i mozna tak ciagle pisac. i nikogo nie obrazilem... no kwiateek nic nie napisal ze tak sie poczul...
Krzychur: wyluzuj. Z takim podejsciem informatykiem nie zostaniesz. Pierwsza cecha dobrego programisty powinna byc umiejetnosc samodzielnego radzenia sobie z problemami i w ostatecznosci meczenie innych o ich rozwiazanie.
Takich podstaw moglbys sie pouczyc z ksiazek, ktorych juz od kilkunastu lat w naszych ksiegarniach nie brakuje.
Zeby nie bylo calkowicie OT: b - bit, B - bajt. Stad np. skrot kbps oznacza kilkobitow. Czy to naprawde jest takie nielogiczne :?:
Krzychur
6.02.2004, 20:16:03
Logiczne logiczne...
HAHAHA LOL w Komputer Świecie (ekspert i nie ekspert) nie dość że powtażają zawsze co to jest gigaherc i procesor to jeszcze piszę że loveletter ma 10kb a gdzieś tam dalej jeszcze piszą słownie kilobajtów... Sory, no ale wiesz, w najlepszej wyszukiwarce znajdziesz wszystko więc uczestniczyć w forum wogule nikt nei musi... Dzieki..
Kocurro
6.02.2004, 20:51:29
Wracając do pomysłu zrzutki na łącze...
Jak przygotujecie łądnie engine, przerobicie kod forum (aby bło wiećej opcji, szybciej działało itp) oraz zreforumjecie niektórych userów

to bardzo chetnie będę łożył 50 a nawet 100 złotych miesięcznie na łącze...
Chciałbym tylko aby to bło miejsce gdzie zawsze będę mógł znaleźć pomoc, poradę i obiektywną opinię...
itsme
6.02.2004, 22:45:06
Cytat
Logiczne logiczne...
HAHAHA LOL w Komputer Świecie (ekspert i nie ekspert) nie dość że powtażają zawsze co to jest gigaherc i procesor to jeszcze piszę że loveletter ma 10kb a gdzieś tam dalej jeszcze piszą słownie kilobajtów... Sory, no ale wiesz, w najlepszej wyszukiwarce znajdziesz wszystko więc uczestniczyć w forum wogule nikt nei musi... Dzieki..
ehh to sie staje juz nudne Krzychur chcesz nabijac posty i tworzyc dziwne komentarze zapraszam na inne forum.
Prosze to traktować jako ostatnie ostrzeżenie nastepnego nie bedzie
temat zamykam
Ale się zrobił OT.
A przecież pojawiło się konkretne pytanie, zupełnie nie związane z literką b.
Cytat
A czy ktoś z was wie czy te 100 Mb konta które oni dodają do DSL ma php ?
Z tego co wiem - nie. A przynajmniej nie posiadało około pół roku temu, czyli w momencie gdy zakłądałem DSL u siebie. To spowodowało, że jakoś straciłem przekonanie do tego konta, i ... tak sobie już pół roku leży, a ja nawet do niego nie zaglądam, nie przytulam i nie mówię dobranoc. Ale jestem wredny.
Niestety - znając praktyki TPsa, nie dają oni niczego, co nie jest konieczne, więc nie spodziewałbym się zmiany w tymże temcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.