Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ładne urle: strona.pl/program\1 - co na to SEO?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Apocalyptiq
Od jakiegoś czasu zacząłem stosować w swoich projektach stron www tzw. ładne urle, uzyskiwane dzięki użyciu mod_rewrite w .htaccess. Jeden z moich klientów zapytał się co na to google, no a że od niedawna wrzucam te ładne urle - nie orientuje się :/ Wiecie może, czy urle typu: strona.pl/program/1 wpłynie źle na jej indeksowanie?

I co do samej konstrukcji ładnych urli - dając je w postaci strona.pl/program/1, będąc właśnie na tym pierwszym programie, przeglądarka będzie nam myślała, że jest w katalogu 'program' i z jej poziomu będzie szukała styli, obrazków itp. Można to niby ominąć, podając po prostu na stronie ścieżki do styli/obrazków z poziomu głównego katalogu naszego konta hostingowego, tj. dodając po prostu "/" na początku ścieżki. Tak sobie myślałem jak to sprytnie obejść, i może dobrym rozwiązaniem będzie url typu: strona.pl/program\1? :-) Po prostu do tych ładnych urli nie używać standardowych slashów, które służą do ustalania ścieżki, ale odwróconych :-) Co o tym sądzicie? Są jakieś przeciwwskazania co do takiego wyjścia?
AxZx
ładne urle mają pomagać, użytkownikom również. zamiast jakiś dziwnych kodów w adresie użytkownik może zobaczyć tytuł artykułu - to są ładne urle:)
a wiadomo, że forma adresu najlepiej żeby była jak najprostsza, bo fajnie jest jak url jest przejrzysty i w miarę krótki. nie stosować żadnych odwróconych ukośników. normalnie:)
Apocalyptiq
Czasami też sie spotykam z czymś takim: strona.pl/file241214.html . Mam nadzieje że nie robią oddzielnego pliku html dla każdej podstrony biggrin.gif No i chyba racja, najładniej wygląda normalny ukośnik: www.strona.pl/program/10, chociaż przez to głupieje przeglądarka :-) Dzięki za rady AxZx ;-)
nospor
Cytat
Mam nadzieje że nie robią oddzielnego pliku html dla każdej podstrony

A czy ty jak robisz /bla/bla/ola
to tworzysz katalogi czy moze obslugujesz to odpowiednio? Tak samo jest z .html winksmiley.jpg
Apocalyptiq
haha no tak :-) ale w takim razie po co dają .html na końcu?
nospor
zeby ladnie wygladalo. ty dajesz /bla/ba/bla
a oni .html

google troche inaczej patrzy na .html a inaczej na bla/bla

Jak bardzo inaczej to sie nie orientuje. Ja usiebie zakladam, ze news to .html a inne akcje to /bla/bla smile.gif
Apocalyptiq
ok, dzięki :-) ja zaryzykuje wszędzie bez .html ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.